ponedjeljak, 27. svibnja 2019.

Zdrava ishrana: Citrusima protiv toksina i virusa

Bečki stručnjak za ishranu, prof. Hademar Bankhofer, preporučuje da pojačamo unos cutrusnog voća kako bismo pročištili organizam. Međutim, to nije jedina zdravstvena korist od agruma. Evo još nekoliko razloga da se limun, narandža i mandarine što češće nađu na vašem jelovniku.-Citrusno voće smanjuje holesterol, snižava krvni pritisak i spriječava upale. Prema riječima bečkog profesora, mandarine, na primer, sadrže u sebi i hranljive materije koje ublažavaju bolove u mišićima i zglobovima.

- Dokazano je da limete sprečavaju infekcije i imaju antibiotska svojstva.

-Narandže nas ne snabdijevaju samo velikim količinama vitamina C, koji je dobar protiv stresa i veoma važan tokom ovih prazničnih dana kada smo u kontaktu sa mnogim ljudima i samim tim izloženi većem riziku da se razbolimo, već putem njih naš organizam dobija i vlaknaste materije koje su neophodne za zdravu probavu.
- Čak se i kod pasivnih pušača putem udisanja nikotinskog dima u tijelu uništavaju velike količine vitamina C. Iz tog razloga profesor Bankhofer svim osobama koje u svojoj neposrednoj blizini imaju pušače, savjetuje da pojedu dve narandže kako bi nadomjestile pomenuti gubitak vitamina C.

- I naarandže i grejpfrut sadrže u sebi velike količine pektina, rastvorljive vlaknaste materije, koja organizmu pomaže da se oslobodi otrovnih materija iz alkohola, cigareta i kafe. Pektin apsorbuje ove štetne supstance i izbacuje ih putem crijeva napolje.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

Neuromitovi: Koji su najčešći?

Neuromitovi: koji su najčešći? Jeste li među onima koji misle da mi mozak ne koristimo u potpunosti? Mislite li da su ljevoruki kreativniji?...