ponedjeljak, 27. svibnja 2019.

Pet zlatnih ajurvedskih pravila u ishrani

Šrelata Sureš, joga instruktor iz Bej Ejrije i autor članaka o ajurvedi za različite publikacije, poručuje nam da smo "ono što jedemo”. Ali – to je samo pola priče. Naime, kombinacija onoga što jedemo i toga što naše telo sa tim čini je, zapravo, ono što oblikuje zdravlje i blagostanje jedne osobe, poručuje nam Surešova, pozivajući se na drevnu tradiciju isceljenja ajurvedom...Prema ajurvedi, svi smo jedinstveni, a takođe i naše potrebe u ishrani, određene prema telesnoj konstituciji, uzrastu, dobu godine, okruženju i individualnim potrebama za ravnotežom u trenutku.
Ipak, postoje određeni principi u ishrani i u domenu varenja koji su univerzalni. Evo pet sa kojima možete početi bilo kad – kao brz i jednostavan način za usvajanje ajurvedskog načina ishrane u svakodnevicu. Jednom kada počnete da opažate prve rezultate, moći ćete da više prodirete u značenje doša – ajurvedske tipove tela – i krojite ishranu prema onome što vam odgovara.

1. Dodajte limun
Neka vam dan počne sa sveže isceđenim sokom polovine limuna, u velikoj šolji veoma tople vode. Umerena količina svežeg soka od limuna odgovara svim tipovima doša. Limun je izvrstan za unutrašnje čišćenje, poseduje antibakterijska svojstva, antiseptik je i sprečava prisustvo onih bakterija u organizmu koje mogu voditi razvoju bolesti sistema za varenje. Takođe poboljšava varenje i smanjenju nadimanja. Letargičan apetit podiže tako što podstiče digestivne sokove. Limunov sok pomaže i eliminaciju materija iz organizma, pa će vaš digestivni trakt biti prirodno iščišćen svakog jutra. Kao antioksidant, ima ulogu u borbi protiv bolesti uzrokovanih slobodnim radikalima u organizmu. Koži daruje čistoću, a očima iskričavost.
Dodajte ga u biljni čaj. Iscedite preko obroka sočiva. Preskočite masne dresinge, a umesto njih salatu prelijte svežim limunom uz malo ekstra-devičanskog maslinovog ulja.

2. Recite "NE" ledu
Prema Ajurvedi, ledeni napitci, naročito uz obrok ili neposredno nakon obroka, zaista mogu da uspore varenje. Zamislite kako sipate hladnu vodu preko vrelog ugljena kad biste da pripremate jelo. To upravo činimo našoj digestivnoj vatri uzimanjem hladnih napitaka za vreme jela. Birajte pića koja pomažu varenje. Topla voda sa mirisnim moračom poboljšava varenje, ali i prevenira nadimanje i osvežava dah. Čaj od kima ili čaj od đumbira i mente, pripremljen sa svežim kriškama korena đumbira i svežim listovima mente, sjajna su alternativa.
Topli biljni/začinski čajevi stimulišu varenje, pomažu telu da usvoji hranljive materije iz hrane, a izbaci toksine. Za pripremanje jednog ovakvog čaja, pustite da voda provri, dodajte sveže bilje ili začine, isključite šporet i prekrijte. Ostavite da odstoji 5-7 minuta, procedite i uživajte.

3. Prizovite za sto sva svoja čula
Varenje počinje mnogo pre nego što smo progutali prvi zalogaj. Kada je hrana pripremljena kako treba i lepo poslužena, a telo i um prijemčivi, sva čula pomažu varenju. Kada pažljivo jedemo, boje, ukusi, mirisi i teksture zajedno čine da obrok bude divno produktivno iskustvo.
Napravite atraktivno, ugodno okruženje radi većeg uživanja u obroku:
• Sto držite bez kakve bespotrebne gomile. Za vreme obroka, na njemu treba da je samo hrana.
• Raspršite fine arome 30 minuta pre obroka - limun, pomorandža i korijander imaju sjajnu sposobnost da pokrenu digestivne sokove.
• Jedite u tihoj, mirnoj atmosferi. Um, oslobođen nadolazećih misli za vreme jela, pomaže organizmu da na najbolji način iskoristi uneto.

4. Uzmite pauzu za ručak!
Koliko ste samo puta uzeli da nešto brzo prezalogajite za ručak, koristili vreme za ručak da završite posao ili ga sasvim preskočili? Prema ajurvedskim isceliteljima, ručak treba da je NAJVAŽNIJI obrok u toku dana. Pada u doba dana kada je varenje na svom prirodnom vrhuncu, a organizam najbolje izvodi svoj ciklus varenja-apsorpcije-asimilacije.
Ipak, većina nas jede najobilnije obroke uveče, često ne mnogo pre odlaska na počinak, a organizam mora da naporno radi kako bi vario onda kada zapravo treba da se dobro odmori. Ukoliko se ne ubrajate u nekolicinu srećnika sa izuzetno moćnim varenjem, teški kasni obroci rezultuju nesvarenim ostacima koja iznutra začepljuje organizam. Naći ćete tako da vam je teže da zaspite, a i koža može burnije odreagovati, kilogrami će lako dolaziti, a izostaće energičnost koju inače treba da imate tokom dana.
Tako, uzmite svoju pauzu za ručak i počastite se svojim najhranljivijim obrokom, oko podneva. Teža hrana i jogurt treba da se jedu pre za ručak nego za večeru, iz istih razloga.
A, kada imate pet do deset dodatnih minuta nakon obroka, ostanite da mirno sedite, uživajući u minulom iskustvu, pre nego što se prepustite drugim aktivnostima. Ovo će usmeriti energiju vašeg tela ka varenju, pre nego što je vi usmerite ka drugim aktivnostima.

5. Pijte vodu za dobro zdravlje!
Voda, ajurvedsko piće izbora, ključna je za varenje i absorpciju te izbacivanje toksina iz organizma. Pomaže u prevenciji nadimanja i zatvora kao i transport nutrijenata ka ćelijama i tkivima te metabolizam masti.
Tokom dana, pijte vodu sobne temperature ili toplu vodu. Voda sa biljem i začinima koji podstiču varenje je ovde još bolji izbor. Lagane, bistre supe, svakodevno sveže pripremljene, odlične su za detoksikaciju i imaju moć da ublažavaju, naročito zimi.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

Neuromitovi: Koji su najčešći?

Neuromitovi: koji su najčešći? Jeste li među onima koji misle da mi mozak ne koristimo u potpunosti? Mislite li da su ljevoruki kreativniji?...