subota, 30. siječnja 2016.

Deset savjeta za sretan zivot1. 
Ako zelimo prenositi znanje najprije moramo prestati stetiti drugima.
Tako se štitimo od problema jer sebi najviše štetimo kad uzrokujemo patnju drugima. Ako vam je teško pomagati drugima, doživite to kao inteligentan egoist. Pomaganje stvara dobre odnose i okolnosti koje će naposljetku koristiti i vama.

2. 
Barem jednom godišnje posjetite mjesto koje ne poznajete.
Zašto? Upoznavanje novih mjesta i ljudi obogaćuje život. Lijepe trenutke pamtimo cijeli život.

3. 
Otkaz može biti dobra prilika za nove promjene.
Kada izgubimo radno mjesto, osjećamo se obeshrabreno, bez volje, paralizirano. Često mislimo - situacija je beznadna, što da radim? Ipak, gubitak posla dobra je prilika za promjene i treba je doživjeti kao izazov. To je pozitivan pristup, koji naravno nije lak.

4.
Radujmo se uspjesima onih koje volimo
Veselite se uspjesima i onih koje ne poštujete previše - ako imaju korist za cijelu zajednicu. Za uspjeh su često potrebni napori i sposobnosti mnogih ljudi.

5. Za trajnu sreću treba prihvatiti da su patnja i bol sastavni dio zivota.
Prema budističkim vjerovanjima, patnja ne smije dovesti do pesimizma i očaja. Patnja nam pomaže da utvrdimo stvarne uzroke naše nesreće.

6. 
Čak i ako niste vjernikbudite svjesni da se nesreca koja vas je zadesila ne dogadja samo vama.
Ako i ne vjerujete ni u što, pokušajte pronaći svjetlo nad bolnim točkama koje će blažiti vašu bol i osjetit ćete veliko olakšanje.

7. 
Ako imate problemapokušajte sve što je uvašoj moći da ih riješite
Ako su problemi nepremostivi, pomislite na svoje postupke u ovom ili prošlom životu koji su ih dijelom prouzročili. To će vam donijeti malo mira i spokojnosti. Inače će vam se briga, bol i patnja činiti besmislenim.

8. 
Vježbate li dobrotu i tolerancijupronaćićete više mira
Ne trebate kupiti novi namještaj za kuću ili se preseliti u novi stan. Vaš susjed je možda bučan i težak, ali dokle god su vam srce i um mirni, ni takvi vam susjedi neće smetati. Ako se općenito brzo ljutite, nećete biti sretni ni kada vas posjete prijatelji.  Ako ste mirni i opušteni, ne smeta vam ni najmanji detalj.

9. U prehraniodijevanju i kupovini budite umjereni.
Ljudski život je ograničen, tako je i količina toga što možemo imati u vlasti ograničena. Zato budite od početka zadovoljni.

10. 
Trajna sreća leži u duhovnom razvoju!
Postoje dva načina za traženje sreće. Prvi je vanjski. Bolji stan, odjeća i bolji prijatelji. Drugi je skriven u duhovnom razvoju koji donosi unutarnju sreću. Trajnu sreću donosi samo drugi način!

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.