utorak, 8. listopada 2013.

Kako preživjeti još jedan dan na poslu?

Koliko puta ste poželjeli da godišnji odmor traje najmanje dva mjeseca? Koliko puta ste doživjeli bezbroj stresnih situacija na poslu?  Koliko puta niste mogli izraziti svoje mišljenje i pokazati kreativnost? Koliko puta ste poželjeli promijeniti radno mjesto?  Koliko puta ste poželjeli preživjeti još jedan dan na poslu?

U nastavku slijedi nekoliko savjeta koji će vam pomoći da sebi olakšate svakodnevne radne obaveze. Činjenica je da su inteligentniji ljudi produktivniji, ali nikada nemojte zaboraviti da se ključ efikasnosti krije u navikama, koje treba da pretvorite u rutinu. Onda sve ide mnogo  lakše. 
Najvažnije od svega je prepoznati šta je važno, a šta su sporedne i nevažne stvari na poslu, odnosno razdvojiti bitno od nebitnog. Na taj način ćete prestati gubiti vrijeme.  

Postavite sebi pitanje da li vas ono što trenutno radite, približava ostvarenju vašeg cilja i da li je to ono što želite u životu? Ako je odgovor "da", nastavite obavljati poslove koje radite. Ako dogovor na pitanje nije potvrdan, onda je možda vrijeme da promijenite prioritete.

Sljedeći veoma važan korak je pravilno rasporedite svoje vrijeme. Biti produktivan, ne znači "raditi bez prestanka". Pauze su vrlo važne da se obnove pažnja i koncentracija. U trnutku kada vas savlada umor i osjetite bol u vratu, ustanite od stola, otvorite prozor i udahnite svjež zrak. 

Nemojte odlagati poslove. Ono što možete završiti odmah, najbolje je uraditi odmah. Kada određujete rokove, budite realni. Panika od činjenice da ne možete završiti posao u roku, je vaš najveći neprijatelj. 

Pronađite svoje vlastite motive. Pronađite svoju inspiraciju i postavite sebi pitanje zbog čega volite upravo ono što radite? Stavite na papir svoje želje. Tako izgledaju mnogo realnije i put do ostvarenja snova je mnogo lakši. 

Nemojte trošiti previše vremena na društvene mreže. One vam odvlače pažnju. Pokušajte popraviti spori računar, jer on krade vaše vrijeme nemilice i užasno vas nervira.  Nemojte se javljati na svaki telefonski poziv. Veliki broj poziva su samo traćenje vremena i presipanje iz "šupljeg" u "prazno". 
Pokušajte prilagoditi okolinu. 

Kupite si saksiju sa cvijećem. Biljka unosi život u kancelariju. 

U svakom trenutku kada osjetite da ste sporu, neproduktivni i umorni, napravite pauzu. Desetak minuta neće upropastiti dan, ali će vas svakako osvježiti i spremiti za nove pobjede. 

izvori: 24h, sve vesti

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.