četvrtak, 22. kolovoza 2013.

Velike zablude o ljubavi

Romantična, sretna ljubav je san svakog čovjeka. Veliki broj nas još uvijek vjeruje u bajkovite verzije ljubavi. Ove zablude u našoj glavi i  mitovi zapravo mogu da nas udalje sa pravog puta.


Zabluda broj 1. Slijepo vjerujemo da je samo naš partner izvor čiste i vječne ljubavi

Vjerovanje da samo druga osoba može da bude izvor ljubavi je toliko veliko, da se obično ne dovodi u pitanje. Mi "tražimo ljubav" i "nalazimo ljubav" u drugima. Ipak, to je samo mit. Istina je da nepresušni izvor ljubavi postoji unutar nas samih. Svako od nas ima svu ljubav koja mu je potrebna, baš u suštini svog bića. To je ono što je najveća istina. Kada izvor ljubavi pronađemo u sebi, možemo ga beskrajno dijeliti sa drugima. Nažalost, mi uvijek nekako propustimo da ga otkrijemo, jer očajnički tražimo ljubav napogrešnom mjestu.

Zabluda broj 2: Vjerujemo da ljubav i strast uvijek treba da budu kao na početku veze

Kada se zaljubimo mislimo kako će to trajati zauvijek. Svakako da nam se čini kao da hoće! Postoji vanvremenski, vječni kvalitet te posebne ljubavi koju tada osećamo. I niko u tom trenutku nije sretniji od nas. Ipak, za skoro sve, početni sjaj zaljubljivanja blijedi tokom vremena i nestaje ili se produbljuje u vidu zrelije ljubavi. Bezbroj puta, kada se ovo iskustvo završi, uslijedi rijeka suza, mi vjerujemo da je ljubav nestala, ili da smo cijelo vrijeme bili sa pogrešnom osobom. Iskustvo zaljubljivanja je privremeno stanje koje nam samo otvara mogućnost uviđanja suštine koju oboje imamo u sebi, odnosno prave ljubavi.

Zabluda broj 3: Romantična ljubav će ispuniti sve nezadovoljene potreba i pružiti nam beskrajnu sreću

Danas ljudi očekuju previše od intimnih odnosa. Kroz veći deo ljudske istorije romantične veze nisu ni postojale. Danas imamo velika očekivanja od ove vrste odnosa. Istina je da, iako možemo da budemo zadovoljni sa našim partnerom, niko osim nas samih nije izvor sreće za nas. Baš kao i sa ljubavlju, sreća je posao koji se radi iznutra. Ako niste u kontaktu sa izvorom radosti u sebi, nećete ga naći ni van sebe. Bez obzira koliko je vaš partner divan i dalje će postojati osjećaj da vam nešto nedostaje, jer niste povezani sa svojim unutrašnjim izvorom sreće.

Pravo pitanje koje moramo da postavimo sebi je da li želimo ono što je stvarno i istinito ili želimo fantaziju? Kada najzad prihvatimo da ovi mitovi nisu konačna istina, tu je kraj bajke i početak rada na stvarnoj sreći...
Pronađite ljubav u sebi da biste voljeli druge i da bi drugi voljeli vas!

smedia

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.