petak, 2. kolovoza 2013.

Svađa je ponekad zdrava

Većina psihologa smatra da je u vezi zdravo da se ponekada dobro isvađate sa partnerom. Međutim, još važnije je da znate kako da sredite odnos nakon svađe, a da ga ona ozbiljno ne naruši.


Mnogi parovi su se rastali nakon beznačajnih svađa, ali morate znati da se ozbiljni problemi mogu rešiti ako im zrelo pristupite i ako ih rešite čim se pojave.
Razgovarajte tek kada se strasti stišajuKod mirenja nakon svađe najbitnije je da se u komunikaciju upustite nakon što se oboje smirite i "ohladite glavu". Nema smisla da i dalje napadate partnera ili nastavite da se dernjate, jer tako sigurno nećete rešiti problem. Ipak, nije preporučljivo da čekate predugo da o koncu svega ne biste problem gurnuli pod tepih. Bežanje od problema nije rešenje jer će jedan ili oba partnera i dalje imati zamerke na onog drugog ili će ostati povređen i besan. Zbog toga je preporučljivo da iskoristite period od najviše pola sata da se smirite, zatim sedite i otvoreno popričajte o problemu sa kojim ste se suočili.

Ne zaboravite da ljubav postoji
Čak i ako ste veoma ljuti na partnera, stalno imajte na umu da se vas dvoje volite. Često se dešava da veze počnu da se urušavaju zbog svađa, jer jedan partner počne da misli da ljubav lagano počinje da kopni. Zato, bez obzira na to što vam u toku svađe partner i nije najdraži na svetu, ne zaboravite zašto ste zajedno i koliko se volite.
Zauzmite stav
Kada raspravljate o problemu, nemojte se suzdržavati pri iznošenju svojih stavova, jer problem sa kojim ste se sreli morate trajno da rešite. Važno je da ne upirete prst, jer vas optuživanje nigde neće odvesti. Preuzmite deo odgovornosti, jer je za svađu potrebno dvoje i logično je da postoji velika mogućnost da ste oboje grešili. Razgovarajte dok ne nađete rešenje.
Ne povređujte namerno
Imajte na umu da ogorčenost i tendenciozno nanošenje boli partneru neće pomoći u rešavanju problema. Najbolji način rešavanja svađe je da joj oba partnera pristupe zrelo, sa pozitivnim stavom i ciljem da se postigne konstruktivno rešenje, a ne da se partner pobedi ili nadjača. Čak i kada druga strana ne pokazuje interes za saradnju, vi budite osoba koja će pokazati zrelost u rešavanju sukoba.
Razgovarajte ponovo, ali bez vike
Kada oboje budete razmislili o celokupnom sukobu, ponovno popričajte sa partnerom, kako biste videli gde tačno stojite i da li postoji još nešto o čemu biste trebali da razgovarate. Ako sve raspravite i rešite problem, otkrićete da je vam je veza ojačala. Kako to psiholozi vole da kažu, na kraju svega, bićete za svađu bliži!

Alo

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.