subota, 3. kolovoza 2013.

Pobijedite otpor prema promjenama

Ako shvatimo da se sami možemo kontrolisati, naš uticaj na okolinu će biti snažniji i nećemo imati želju da promenite naše bližnje


Već smo bezbroj puta čuli da je jedino moguće menjati sebe, ali čini vam se da upravo vama to nikako ne polazi za rukom. Stalno se nalazite u situacijama u kojima vam smetaju ponašanja, reakcije, a ponekad čak i izgled ljudi oko vas.Pomalo vam idu na živce oni koji nedostatke traže u vama. Vi jasno vidite da je vaš asistent spor, da menadžeri u vašoj firmi ne umeju doneti odluku, da vaš upravni odbor ne razume opasnost koja vreba od konkurencije jer nije spreman da na vreme uvede promene, da vaš partner ipak traži malo previše, a sam nema nimalo razumevanja... Da nastavimo s nabrajanjem? I kako onda poverovati da ćete menjajući sebe uticati na to da i oni oko vas postanu bolji?!

Prevaziđite otpor prema promenama

Stalno se govori o potrebi da postanemo bolji, a time da nabolje menjamo svet. Je li to uvek moguće? Spremni smo ponuditi savet drugima, a retko smo (isti savet) spremni primeniti na sebe. Kako, dakle, promeniti sebe?
Svako od nas poseduje mogućnost (a i znanje) da izvrši promene na sebi, a time, utičući na svoju okolinu - menja i svet oko sebe. Ako u jednačini s nekoliko nepoznatih promenite bar jednu, menja se i rezultat. Zlatno je pravilo da unutrašnja promena zapravo rezultuje i spoljašnjim promenama, ali i promenama same okoline. Iako na prvi pogled izgleda neverovatno, tu ima logike.

Šaljite pozitivne vibracije

Svako od nas zrači određenom energijom i privlači određenu vrstu ljudi, što je odgovor na naše ‘vibracije’, a sasvim smo drugačiji kad se promenimo (prestanemo da izigravamo zanovetalo, stvari vidimo u pozitivnom svetlu, prestanemo da budemo žrtva ili mučitelj) i privlačimo sasvim drugu energiju. Da bismo to postigli, neophodno je da budemo spremni na promenu i uklonimo barijere u razmišljanju kojima smo skloni, a što je posledica našeg otpora menjanju sopstvenog stava.
Ako zadovoljimo ova dva kriterijuma, sukobe ćemo rešavati bez reči. Neko vas ‘izbaci iz takta’, nervira vas ili vam samo smeta? U tom slučaju prvi korak je upitati samog sebe - da li posedujem u svom karakteru ili ponašanju neku negativnost koja me podseća na tu osobu i na taj način joj dopuštam da na mene utiče tako da burno reagujem? Iskren odgovor na ovo pitanje je početak vaše promene nabolje. Pozitivan stav je najvažniji. Radite na sebi i zapamtite da niko nije savršen!

Glas javnosti

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.