petak, 2. kolovoza 2013.

Kako pobijediti vlastite mušice?

Svako od nas ima svoje mušice, koje smetaju našoj okolini.


Lako se uvrijedim
Neko vas kritikuje ili je neljubazan prema vama, neko vam je odbio ispuniti želju ili je zaboravio dato obećanje i vi ste se uvrijedili. Povukli ste se u sebe i nikome ne date ni blizu.Šta se krije iza toga
Ovakvo ponašanje očiti je način samoobrane. Zatvarate se da nebiste (još više) bili povrijeđeni. Iza svega se krije duboko nepovjerenje i osjećaj da je drugima svejedno šta se sa vama dešava. Povrijeđeni se često osjećaju nesamostalno i bespomoćno.
Strategija: Prvo bi se trebali obraćunati sa osjećajem bespomoćnosti. Kako?
Tako što ćete za sebe napraviti nešto dobro. Razmazite se. Poduzmite nešto lijepo što će vas zaista veseliti! Pomoći će vam ukoliko se pokušate staviti u kožu onog drugog.
Zašto radi to što radi? Objasnite sami sebi da otvorene kritike od strane prijatelja samo pokazuju da ste im važni!

Previše sam doslovna
Puter stoji na najvišoj polici u frižideru, na desnoj strani, peškiri su složeni po bojama, za djecu od tri popodne su zabranjeni slatkiši. Kod fanatično preciznih osoba sve mora biti onako kako su zamislile. Promjena plana ulijeva im strah.

Šta se krije iza toga
Perfekcionisti posjeduju duboko usađen strah da će biti voljeni samo ako imaju nadzor nad svim i ako se drže reda.
Strategija: Detaljno razmislite o tome šta bi se desilo kada bi pustili da stvari idu svojim tokom! Ništa strašno, zar ne? Uvijek to imajte na umu. Osim toga i drugi ljudi imaju svoju sliku o tome kako bi nešto trebalo biti. Kada im uskraćujete to pravo, to je kao da ih udarite mokrom krpom po glavi, a to nije lijepo zar ne?

Često izgubim kontrolu
Svejedno radi li se o tome da vam je neko ukrao parking mjesto ispred nosa ili ste upravo u raspravi sa partnerom ili neko sa kim ste se dogovorili kasni, vama je vrlo brzo puna „kapa“.

Šta se krije iza toga
Iako to na prvi pogled tako ne izgleda, ljutiti imaju problema u izražavanju svojih osjećaja. Obzirom da gutaju puno toga, u njima stalno nešto kuha.
Strategija: Pokušajte prepoznati koji su to osjećaji u vama potisnuti i neprestano kuhaju. Bijes? Strah da vas neće shvatiti ozbiljno? Stručnjaci savjetuju da precizno imenujete osjećaje. To će im oduzeti jačinu. Kao sljedeći korak započnite više govoriti o onome što osjećate. Najbolje je započeti sa pozitivnim osjećanjima. Naglas izgovorite sebi i drugima kada ste dobro i kada ste sretni, a onda polako osvjestite sve svoje osjećaje.


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.