ponedjeljak, 8. srpnja 2013.

Komunikacija sa partnerom

Nesporazumi u komunikaciji, različiti pogledi na život, drugačiji stavovi, navike, reakcije... sve su to samo posledice različitog funkcionisanja muškog i ženskog mozga.

U prošlosti su te razlike objašnjavane uticajem tradicije, kulture, socijalnim razlikama, ali nauka, danas, potvrđuje da smo potpuno različiti i da u rečenici “muškarci su sa Marsa, žene sa Venere” i te kako ima istine.Iako se dugo raspravljalo da li su razlike posledica hormona, genetike, uticaja okoline ili nečeg drugog, dokazano je da prve razlike mogu da se otkriju već kod fetusa starog 26 nedelja. U toj fazi razvoja most sačinjen od nervnog tkiva koji spaja levu i desnu hemisferu mozga, deblji je kod ženskog fetusa nego kod muškog. Inače, taj deo mozga razvijeniji je kod žena nego kod muškaraca u kasnijim životnim dobima, zbog čega ONE više pričaju i veštije su u komunikaciji.
U 20. veku otkriveno je da je ženski mozak za 10 odsto manji od muškog, što je laike navelo na zaključak da su žene manje inteligentne. To je, naravno, potpuna zabluda, jer je nekoliko godina kasnije dokazano da veličina mozga nema mnogo veze sa inteligencijom. Muškarci i žene imaju izjednačen koeficijent inteligencije, a interesantno je da najviši ikad zabeležen IQ pripada, upravo, ženi.
Ipak, za razlike u sposobnostima, percepciji i načinu funkcionisanja “odgovorna” je činjenica da se u muškom mozgu informacije brže kreću kroz obe hemisfere, što im daje bolju prostornu orijentaciju. Dakle, ONI se bolje snalaze u prostoru, brže reaguju, dok ONE imaju bolje pamćenje, veštije su u konverzaciji i empatiji. Mozak lepšeg pola bogatiji je nervnim ćelijama, što im daje bolju sposobnost prihvatanja informacija i veću mogućnost da istovremeno budu skoncentrisane na više zadataka.
Poznata činjenica da su dame pričljivije, verbalno otvorenije i komunikativnije, posledica je toga što muški mozak koristi samo jednu (levu) polovinu mozga za verbalne aktivnosti, dok žene za to uglavnom koriste obe strane mozga. Upravo zbog ove razlike, tvrde stručnjaci, muškarci posle moždanog udara češće ostaju nemi nego žene, koje se statistički lakše i brže oporavljaju.
Osim tih jasnih, fizičkih razlika, postoje i one malo suptilnije, koje se uglavnom odnose na način kako muški i ženski mozak percepiraju jezik, informacije i emocije. Naučnici tvrde da su ove razlike posledica evolucije, jer su naši daleki preci imali jasno podeljene uloge i određene zadatke u koje se suprotan pol nije mešao. Tako, stručnjaci pretpostavljaju da su se delovi mozga vremenom oblikovali na način koji je olakšavao izvršavanje tih zadataka. Renomirani američki neurolog, doktor Berk, koji se godinama bavi istraživanjem razlika među polovima, objasnio je to vrlo slikovito i jednostavno:
“To vam je isti princip kao i onaj kada su ribama evolucijom dodeljena peraja, kako bi se lakše kretale kroz vodu. Priroda se tako pobrinula i za naše mozgove, samo mislim da nije imala u vidu napredak tehnologije, političke sisteme, način života, sisteme vrednosti i sve ono što čoveka oblikuje. Ipak, čini mi se da su te razlike upravo ono što je izbrisalo svaku mogućnost monotonije u odnosima polova. Ovako je mnogo interesantnije”.
Pored načina na koji razmišljamo, mozak određuje i kako ćemo i koliko osećati. Kada je u pitanju sposobnost da se identifikuju ili kontrolišu osećanja, žene su u prednosti. Mnogo brže i bolje identifikuju i kontrolišu različite emocije. Tako, doktor Ruben Gar, američki neurolog, tvrdi da su žene mnogo bolje u kontrolisanju agresivnosti i besa, dok je muškarcima teže da izraze emocije.
"Nemojte da se ljutite na svog partnera ukoliko mu se jezik `zaveže` kada razgovor `stigne`
do osećanja. Neki muškarci, jednostavno, nisu sposobni o tome da razgovaraju. Ali, to ne znači da ne osećaju jednako intenzivno kao i dame. Oni samo ne umeju to da kažu" - tvrdi doktor Gar.
Ipak, stručnjaci upozoravaju da evidentne razlike u našim mozgovima nikako ne svedoče o superiornosti jednog pola nad drugim, nego samo o razlikama, uz veliki broj izuzetaka. Tako, žene su kroz istoriju bile sjajni matematičari i fizičari, kao što su i mnogi muškarci ostali zapamćeni kao muzički virtuozi, vrhunski umetnici i izuzetne estete.

ŽENE PAMTE DETALJE, MUŠKARCI SUŠTINU
Dugo se verovalo da su razlike u mozgovima polova ograničene samo na hipotalamus, koji ima kontrolu nad hormonskim sistemom. Međutim, sada je dokazano da je hipotalamus samo početak priče. Najnovija otrkića pokazuju da se mozgovi muškaraca i žena toliko razlikuju da bismo, u stvari, mogli da kažemo da postoje dva, a ne jedan ljudski mozak. Brojne anatomske razlike, ali i načini na koji se šalju hemijski signali, “odgovorni” su za činjenicu da žene bolje pamte detalje. Delovi čeonog režnja, koji su povezani sa donošenjem odluka, veći su kod dama, kao i delovi mozga zaduženi za neke oblike pamćenja. Zbog toga se događa da će vam istu priču žena ispričati “ukrašenu” sa najsitnijim detaljima, dok će muškarac preneti samo najvažnije informacije.
Sa druge strane, kod muškaraca je veći deo temenog režnja koji je odgovran za percepciju, a jači pol dokazano ima i veću amigdalu, deo mozga povezanog sa sećanjima. Zbog toga će muškarac uvek zapamtiti suštinu nekog događaja, dok će dame, najčešće, zapamtiti sve osim suštine.

ZANIMLJIVE ČINJENICE
* Žene koriste više područja mozga kada razmišljaju
* Iako je veći, mozak muškaraca se starenjem brže smanjuje nego kod žena
* Ženski mozak radi na većoj temperaturi, zbog čega sagoreva više glukoze nego muški. Zbog toga žene manje pate od dijabetesa
* Žene su sklonije društvenim naukama, dok su muškarci naklonjeniji prirodnim. To se događa zbog toga što muški mozak sadrži 6,5 puta više sive mase, dok kod žena mozak sadrži 10 puta više bele mase
* Muškarci na testovima inteligencije pokazuju bolje rezultate od žena, ali samo onda kada znaju da su testirani
* Ustanovljeno je da ženska novorođenčad imaju bržu reakciju na glasne i uznemirujuće zvukove nego dečaci
* Zagrljaj u trajanju od 20-ak minuta u ženskom mozgu proizvodi oksitocin, hormon zadovoljstva, čiji se efekat manifestuje osećanjem poverenja u osobu sa kojom se grli. Kod muškaraca taj proces donosi zanemarljive rezultate
* Naučnici tvrde da muškarci dnevno izgovore manje reči nego žene. Ta razlika ima raspon od hiljadu, pa čak i do 10 hiljada reči dnevno
* Žene duplo češće oboljevaju od depresije, jer ženski mozak proizvodi duplo manje seratonina. Sa druge strane, muškarci češće oboljevaju od autizma, disleksije, poremećaja pažnje, šizofrenije
* Istraživanja pokazuju da povezivanje sa drugim osobama kroz razgovor podstiče centar za uživanje u ženskom mozgu, koji je po važnosti na drugom mestu, odmah iza centra odgovornog za orgazam
* Muškarci češće konzumiraju droge, ali žene brže postaju zavisnici i teže se odvikavaju
* Žene češće boluju od hroničnih oboljenja i lakše podnose bol. Takođe, polovi različito reaguju na analgetike, pa je dokazano da muškarcima najviše prija morfijum, dok damama pomaže manje
* Muškarci počinju da zaboravljaju već od 25. godine, dok je memorija žena “netaknuta” do 55. godine starosti

Večernje novosti

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.