petak, 17. svibnja 2013.

Negativne emocije


Osjećaji su toliko moćni da su nas u stanju podići u visine i odmah zatim baciti u ponor depresije. No oni se izvan konteksta ipak ne bi trebali dijeliti u negativne i pozitivne.

Sve što osjećamo ima svoju funkciju: stavi nas u stanje pripravnosti, uspostavlja odnose s okolinom... Zato je vrlo bitno razumijeti vlastite emocije, naučiti ih prepoznati i pratiti, piše zena.blic.Nepopravljivi romantičari će se razočarati ali znanost je dokazala da srce, zapravo, nema ništa s osjećajima. Sive stamnice mozga igraju glavnu ulogu. Svako osjećanje, bilo pozitivno ili negativno, dolazi iz glave.

U sklopu mozga djeluje poseban dio koji predstavlja 'emotivni mozak'. On prima vanjske impulse, prerađuje ih i aktivira tijelo. Primjerice, ako osjetimo strah, bježimo ili nam se noge paraliziraju, kad smo zaljubljeni, srce nam brže kuca ili se pojačava znojenje.

U takozvane primitivne emocije svrstavaju se strah, seksualno uzbuđenje ili bijes. Njih kontrolira amigdale, mali nukleusa sive mase, koji se nalazi u unutrašnjosti limbičkog sistema mozga. Dođe li do oštećenja na ovom dijelu mozga čovek više nije u stanju osjetiti 'prvobitnu' emociju, strah, ali je zato može osjetiti sreću ili ljubav koja se nalazi u grupi složenih osjećaja u kojoj su i samilost, kajanje...

Uloga emocija

  • Anksioznost i zabrinutost - obrambene su emocije jer nas pripremaju na opasnost ili nemio događaj nakon čega smo spremniji ispravno odreagirati 
  • Bijes i srdžba - također pomažu da se odbranimo i ne dozvolimo zlostavljanje 
  • Tuga i melankonija - Potrebne su nam da bismo mogli prebroditi šok zbog gubitka 
  • Strast i nježnost - Neophodni su za stvaranje jakih i trajnih veza. Garantiraju i produžetak vrste 
  • Entuzijazam i polet - Neophodni su da bismo zapravo bilo što ostvarivali 
  • Gađenje i prezir - Čuvaju nas od situacija i osoba koje smatramo negativnima

Net.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.