petak, 17. svibnja 2013.

Glazba i emocije


Glazba je dobra za ljude. Glazba je danas svima lako dostupna i njezini njezini se učinci često uzimanju zdravo za gotovo. Ona osim zabavnih, kulturoloških i reklamskih učinaka ima i prikrivene "moćne" učinke.Znanost se još dosad nije podrobnije bavila pitanjem je li razumijevanje glazbe prirođeno ili se mora naučiti. Zvukovi sami po sebi nisu nikakva inspiracija. Od njih se ne ježimo, niti nas tjeraju u plač. Ali zvukovi glazbe ipak imaju takav utjecaj na nas.
Znastveni tim iz Leipziga u Njemačkoj približio se odgovoru. U dva pokusa otriveno je da narodi koji nisu imali doticaja sa zapadnjačkom kulturom, i njenom glazbom u stanju prepoznati osjećaje što ih ona prenosi. Narod koji je pomagao u eksperimentu bio je narod Mafa iz sjevernog Kameruna.Njima su znanstvenici puštali računalno generiranu glasovirsku glazbu, kao i ostale vrste glazbe kkao tango, djela Johanna Sebastiana Bacha itd.
Pri slušanju glazbe ispitanici su trebali povezati glazbu sa određenim izrazom lica ; 19 ispitanika je indetificiralo tri osječaja - radost, tugu i opasnost. Stoga su znanstvenici smatrali da im je osječaj za ton urođen.


Isto tako znansteni tim iz Britanije radio je sličan eksperiment, samo su ovaj put promatrali izraze lica ispitanika dok su im puštali glazbu. U samom eksperimentu pušten je niz sretnih i tužnih ulomaka glazbe, i nakon što su ih odlušali, gledali su im izraze lica. Na nekim osobama vidila su se sretna lica,na nekim tužnija i na kraju neutralna. Rezultati su pokazali da glazba snažno utječe na ocjenu emocije lica. Zbog sretne glazbe sretna lica činila su se još sretnijima, dok je tužna glazba pojačavala dojam melankolije.

relaxforum

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.