nedjelja, 24. ožujka 2013.

Tajna uspjeha

Za uspeh u životu ili poslu, verovali ili ne, potrebno je veoma malo, tek nekoliko stvari. Ipak, upravo tih nekoliko stvari koje moramo uraditi da bismo uspeli spadaju među najteže na svetu. Zašto – zato što zavise isključivo od nas. Evo par saveta kako se pokrenuti, organizovati i dan učiniti smislenim, odnosno produktivnim. Zapamtite, većina nas ceo život žali za svime što nije, a moglo je biti urađeno. Međutim, kada se saberu svi oni dani koje smo svojevoljno bacili, shvatićete da je vremena bilo za sve, ali ne i volje…Lista

 Pre nego ustanete iz kreveta, ili još bolje, veče ranije, sastavite listu onoga što morate ili što želite da uradite sutra – i držite je se, korak po korak. Zvuči izlizano, ali efikasno jeste. Zar bismo vas mi lagali!? Pravljenje lista pomoćiće vam da bolje organizujete dan i manje vremena potrošite na ispunjavanje zacrtanih zadataka. Ove liste možete praviti i na nedeljnom i na mesečnom, pa čak i na godišnjem nivou, ali najvažnije je da pri pravljenju svake uvek pred sobom imate cilj koji će biti i svrha te liste. Korak po korak, ostvarivanjem nizom sitnijih ciljeva na kraju ćete ostvariti i onaj veliki, godišnji, koji ste sebi zacrtali u noći 1. januara Nove godine.

Naspavajte se

 Svaki posao će vam trajati duplo duže, ako ste nenaspavani, razdražljivi, nervozni i dezorijentisani. Gledajte da uvek odvojite makar sedam sati sna, iako su neka poslednja istraživanja pokazala da je dovoljno i pet. Tokom sna, osim vašeg tela odmaraju se i ćelije vašeg mozga i što je najvažnije – obnavljaju. Velika je zabluda ako mislite da ćete jednu neprospavanu noć nadoknaditi sutra. Naučno je dokazano da se nedostatak sna ne može nadomestiti duplom dozom sutra ili prekosutra. Ćelije mozga uništene te neprospavane noći, ostaju uništene zauvek, pa vi vidite.

Ne preuzimaj sve na sebe

 Niko ne može baš sve sam uraditi, zato nemoj da se ustručavaš da ponekad poneki zadatak proslediš dalje. Treba i tebi malo odmora. Uostalom, bolje da neko ko ima više vremena uradi nešto kako treba nego da ti zabrljaš jer si pogrešio u brzini. Ako nemaš kome da proslediš, odloži za posle.

Beleži

 Pametan piše, budala pamti. Ova stara narodna nije za džabe ni stara ni narodna. Uči iz tuđih iskustava duplo ćeš sebi skratiti put do uspeha. Nikada nemoj reći sebi ZAPAMTIĆU, jer je mozak zeznuta stvar. Na papiru ostaje zapamćeno zauvek.

Ciljevi

 O ciljevima smo već rekli. Zamisli stazu uspeha kao orijentiring stazu. Imaš start, cilj, šuma, planina, šta god.. su tvoj život, a lokacije na mapi ciljevi čijim ostvarivanjem prelaziš stazu do kraja, sledeći znake i putokaz koji ćete do tog kraja dovesti. Za sve što radiš važno je da znaš zašto radiš i šta želiš time da postigneš.

Kada zapne kreni dalje

 Ponekad zapne kod nekog zadatka, posla.. jednostavno ne ide. Najgluplje je trošiti vreme na nešto što se očigledno neće pomaći sa mesta, pa sve da si Herkul. Pređi na sledeći zadatak, odradi sve ostalo i onda se vrati problemu koji te muči. Osim što ćeš sada imati više vremena da ga rešiš, možda će ti distanca koju si u međuvremenu napravio pomoći da problem sagledaš sa neke druge strane i tako ga rešiš mnogo lakše nego što si mislio da će biti.

Kalendar

 Vreme je određena merna jedinica. Godina traje 12 meseci, mesec u proseku 4 nedelje, nedelja 7 dana, dan 24 časa, čas 60 minuta, minut 60 sekundi. Džaba se trudiš da u dan od 24 sata ubaciš dodatnih 10 minuta – ne može. Zato je uzaludno i besmisleno deliti radne obaveze po minutima, pa čak i satima. Umesto u startu na neuspeh osuđenog isprogramiranog tajminga, napravi okviran plan – od 1 do 3 radim to i to, od 3 do pola 5 nešto drugo.. Ako zacrtaš sebi – od 10. 15 do 10. 25 idem na pauzu, a od 10. 25 do 11. 00 sređujem račune, plan ti pada u vodu samo jednim pozivom u kom ti šef saopštava da oko 10. 20 svratiš do njegove kancelarije. Vreme ne možeš kontrolisati, ali mu se možeš prilagoditi.

Pauza

 Kada osetiš da više ne funkcionišeš – napravi pauzu. Na silu ne ide ništa, a i što ide veoma brzo ti se obije o glavu.

Ne čekaj druge

 Najveća greška koju možeš učiniti jeste da svoje vreme podrediš drugima. Razmišljajmo logično – ako je njima stalo do tebe, zašto ih onda čekaš? Zašto oni svoje vreme nisu podredili tebi? Možeš uspeti jedino ako shvatiš da sam sebi moraš biti na prvom mestu, pa tek onda drugi. Sve ostalo su bajke, pa čak i prijateljstva. Mada, većina to shvati tek kad se dobro načeka…


Izvor. Muški magazin

Nema komentara:

Objavi komentar