srijeda, 27. ožujka 2013.

Strah od javnog nastupa

U osnovi straha od javnog nastupa jeste ideja da ako otkrijemo sopstvene nedostatke, naša vrijednost u očima drugih će biti smanjena. Strah od javnog nastupa često je praćen tipičnim tjelesnim reakcijama straha kao što su drhtanje, znojenje dlanova, ubzan rad srca itd.Strah od javnog nastupa predstavlja normalnu reakciju uoči držanja govora ili izlaganja prezentacije. On je prisutan čak i kod onih čija profesija podrazumijeva učestalo javno izlaganje kao što su glumci, pevači, političari. Ne postoji osoba, ma koliko da ima iskustva u oblasti javnog nastupa, koja izlazi pred publiku bez ikakvog osećaja treme. Takozvana pozitivna trema tj. izvjestan nivo napetosti su čak i potrebni da bi izlaganje bilo dobro. Samim tim što nam je stalo da naše izlaganje bude kvalitetno, sasvim je i logično da uoči izlaska pred publiku osećamo određen nivo napetosti.

Dakle, strah od javnog nastupa je prirodna reakcija koja se ne može ukloniti. Jedino što se može postići jeste da se intenzite ovog straha ublaži kako ne bi u potpunosti paralisao osobu u njenom izlaganju. Stoga je u pripremi za javni nastup veoma važno prihvatiti ideju da je strah od javnog nastupa normalna, čak i u izvesnoj mjeri nužna reakcija uoči javnog izlaganja.

Pored toga što je važno prihvatiti reakciju straha uoči javnog nastupa kao nešto što je normalno, veoma je bitno odustati od određeni iracionalnih stavova kojima sebe činite uznemirenim. Tipični stavovi kojima sebe činite uplašenim od javnog nastupa jesu zahtjevi da morate da briljirate u svom izlaganju, da morate biti savršeni i pri tome fascinirati publiku. Razmišljajući na ovaj način, nije ni čudo da se preplašite kada se nađete suočeni sa publikom kojoj treba da održite govor. Ne morate da fascinirate publiku i vaše izlaganje ne mora biti savršeno. Dovoljno je da se dobro pripemite i pažljivo izložite svoju prezentaciju bez zahtjeva da ona bude savršena.


Praktični saveti za pripremu za javni nastup

Prvi korak u pripremi za javni nastup jeste uvejžbavanje samog materijala. Ono što je veoma bitno jeste da budete dobro upućeni u problematiku o kojoj pričate i da date sve od sebe da ovladate datom materijom. Na taj način, kroz temeljnu pripremu smanjujete šansu da u toku izlaganja napravite grešku. Dobra priprema za javni nastup podrazumijeva da jako dobro naučite oblast o kojoj ćete izlagati, da pripremite strukturu i redosled izlaganja kao i skicu koja će vam biti podsjetnik ukoliko zaboravite šta je slijedeće što treba da kažete. Dakle, važno je da imate na umu svaki detalj sopstvene prezentacije, jer je to najefikasniji način da se osjećate sigurno.

Pored toga, jedan od trikova koji je veoma koristan u pripremi za javni nastup jeste vizualizacija. Vizualizacija podrazumijeva da u svojim mislima na vrlo detaljan način prolazite kroz scenu javnog nastupa, pri čemu sebe zamišljate kao osobu koja na samopouzdan način izlaže prezentaciju. Ono što je interesantno u ovom fenomenu jeste činjenica da smo mi pametniji od našeg mozga. Šta pod time podrazumijevamo? Iako mi znamo da se radi samo o zamišljanju, ovu vizualizaciju mozak registruje kao iskustvo tj. kao nešto što smo stvarno proživjeli. Na taj način kada se nađete u stvarnoj situaciji izlaganja bićete spreminiji da na spretan način održite govor. Vizualizacija je veoma koristan metod, jer smanjuje faktor nepoznatog kada se nađete na licu mjesta.

Sastavni deo pripreme za javni nastup jeste i preslušavanje naglas. Izgovarajući naglas prezentaciju, mi sami sebe čujemo i na taj način postajemo sigurniji u pogledu sopstvenog izlaganja. Veoma je važno da kroz svoj govor prođete više puta. Kroz ponavljanje naglas samog govora, pomažete sebi da što bolje zapamtite sadržaj kao i da se sigurnije ojsećate u ulozi govornika.

Ponekada je korisno i da svoj govor držite pred grupom prijatelja. Kroz vježbanje sa prijateljima, postajete upoznati sa načinom na koji je najbolje da se obraćate grupi. Što više uvježbavate svoj govor kroz vizualizaciju ili stvarno izlaganje pred prijateljima ili čak ogledalom, to sebe činite spremnijim da se uhvatite u koštac sa izlaganjem pred širim auditorijumom.

Prilikom pripreme za vaš javni nastup važno je imati na umu publiku kojoj izlažete prezentaciju. Što ste bolje upoznati sa ciljnom grupom ljudi kojoj izlažete svoju prezentaciju, to ćete biti spremniji da svoj govor prilagodite karakteristikama publike.

Za vreme javnog nastupa važno je da ne budete centrirani na sebe. Odustanite od razmišljanja da li izgledate dobro, da li ste dovoljno dopadljivi i elokventni, da li delujete sponatno ili ne. Fokus vaše pažnje treba da bude na publici i na tome da li ona sluša i razumije vaše izlaganje. Obzirom da od značaja publike u velikoj meri zavisi i intenzitet nervoze, psiholozi predlažu neke trikove kako da se značaj publike relativizuje i na taj način ublaži osjećaj treme. Jedan od trikova jeste da se publika zamisli u nekom smiješnom izdanju, bilo da su nagi ili smiješno obučeni. Korisniji pristup od ovog jeste da se publika zamisli kao neko ko želi da čuje ono što imate da kažete i ko je dobronamjeran. Kada uspijete da publiku zamislite kao svog saveznika onda je i strah automatski redukovan na nivo koji vam omogućava da sa sigurnošću održite svoj govor.

Veoma korisna vježba u prevladavanju straha od javnog nastupa jeste i praktikovanje takozvanog abdominalnog disanja. Kroz sporo i duboko disanje vi relaksirate svoje tijelo što posljedično utiče na to i da je vaš um manje napet i više spreman da se bez preterane napetosti fokusira na zadatak izlaganja. Abdominalno disanje dobro je praktikovati nekoliko dana uoči same prezentacije kao i pola sata prije nego što izađete pred publiku.

Iako su savjeti koje smo naveli od neprocenjivog značaja ono što je krucijalno za kvalitetan javni nastup jeste ideja koju imate u svojoj glavi sa kojom pristupate izlaganju. Adekvatan i realan stav je ono što je neophodno kako ne biste sebe sabotirali u izlaganju. Pod realnim stavom podrazumijevamo ideju da budete to što jeste i da ne zahtijevate od sebe da budete savršen i spontan govornik. Naravno vrlo je poželjno da vam pođe za rukom da vaše izlaganje bude sjajno, ali to ne znači i da to tako nužno mora biti. Šta je najgore što može da se desi ukoliko vam ne pođe za rukom da briljantno izložite svoju prezentaciju? Pa verovatno da ne dobijete priznanje publike koje ste želeli. To ipak nije kraj svijeta niti u bilo kom smislu smanjuje vašu vrijednost kao ljudskog bića. Loša prezentacija znači samo da je prezentacija bila loša, ali ne i da ste vi u potpunosti loš govornik ili manje vrijedna osoba. Iz tog razloga vas savjetujemo da se dobro pripremite za vaš javni nastup i da se držite svoje želje da on bude dobar, ali da ujedno odustanete od imperativa da to tako i mora biti!

Mia Popić, dipl. psihološkinja

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.