srijeda, 27. ožujka 2013.

Poklonite vrijeme sebi


Rintali ste za druge, odradili ste sve da zadovoljite bližnje i one malo udaljenije... jeste li nešto zaboravili? Kao, npr, sebe? Ovog trenutka važno je da ostavite sve što radite za druge i konačno napravite nešto samo i isključivo za sebe. Zašto? Zato što se radi o vašem zdravlju i sreći.


Previše žena uvijek će prije misliti na svoju obitelj, na djecu i supruga, pa čak i na poslovne obaveze, nego na to što i kako mogu učiniti sebi. Ponekad je jednostavno potrebno stati i posvetiti se isključivo sebi, njegovati nešto što se zove "moje vrijeme".

Koliko vi vremena provodite na poslu?

Statistike pokazuju da današnje žene provode daleko više vremena na poslu i u brizi oko djece nego što su to radile žene prije 25 godina, piše trigon.hr. Takvo stanje može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica jer ako nemamo nimalo vremena za sebe, gubimo kontrolu i mozak se ne može odmoriti ni tijekom sna.


Takva kronična iscrpljenost povećava stres, što dovodi do rasta količine šećera u krvi. Drugim riječima, psihički faktori na kraju dovode do ozbiljnih fizičkih poremećaja – dijabetesa, srčanih problema, problema s pamćenjem i sl. I to nije sve – hormonalni poremećaji u takvoj situaciji mogu uzrokovati debljanje!

Vrijeme za mene

Želite li se skloniti s puta prema problemima, potrebno je, dakle, naći vrijeme za sebe. Riječ je o vremenu koje treba biti vaš užitak, a ne vremenu kojeg osjećate da morate imati. Primjerice, odlazak u teretanu ili na pilates – puno žena doživljava vježbanje kao kaznu, kao nešto što moraju činiti ne bi li se spasile debljanja.

S druge strane, psihologinja Alice D. Domar, autorica nekoliko knjiga o samobrizi, kaže da je vježbanje za nju jedan od osnovnih "alata" očuvanja zdravog razuma, nešto što je iskreno veseli i što doživljava kao vrijeme posvećeno sebi, svom zadovoljstvu i svom boljitku.


Neke žene pronalazak "svog vremena" manifestiraju tako što jedan dan (ili vikend) isključe sve telefone i posvete se tišini. To vrijeme može biti provedeno i s prijateljima, u provodu s ljudima s kojima iskreno želite biti, radeći stvari koje iskreno želite raditi. Neke žene otkrivaju svoje umjetničke strane... Svaka metoda je dobra, ako je njezi cilj pronalazak vremena za pauzu, disanje, življenje i uživanje u životu.

Sheportal.netNema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.