subota, 30. ožujka 2013.

Osnovni pojmovi u astrologiji


Astrologija se u praksi najcesce izjednacava sa horoskopom i to sa licnim horoskopom, sto predstavlja jednu od osnovnih zabluda. Astrologija, kao sta sama rec govori, je nauka o zvezdama, ili po nekim teoreticarima "pseudonauka", a pociva na verovanju da zvezde i konstelacije medju njima, odnosno celokupna slika neba, imaju odredjeni uticaj na nasu planetu i na sve ono sto se na njoj nalazi.Znaci, to je uticaj kosmosa, svih nebeskih tela i planeta na celokupnu prirodu, na sve dogadjaje i na svakog coveka ili pojedinca. Akademski receno, to je uticaj makrokosmosa na mikrokosmos.
Horoskop je pojam koji oznacava "gledanje u casovnik" kako bi se odredjenog sata i minuta "precizno snimila slika neba". Na osnovu te "zaledjene slike neba" se izradjuje licni horoskop.
Postoji vise tipova, odnosno vrsta horoskopa, u zavisnosti od toga kojom granom ili disciplinom astrologije se bavimo. Astrologija, kao i svaka druga nauka, ima razlicite grane, odnosno discipline. Vecina teoreticara se slaze sa podelom astrologije na sledece discipline:
natalna (bavi se analizom horoskopa odredjene osobe koji se izradjuje na osnovu preciznog casa rodjenja)
mundana (bavi se analizom horoskopa odredjenih prirodnih pojava i promena na Zemlji)
horarna (bavi se analizom horoskopa odredjenih dogadjaja koji donose promene manjoj ili vecoj grupi naroda)
astromedicina (izucava i istrazuje razlicite bolesti ili slabosti kojima je odredjena osoba naklonjena, tj. disponirana)
ezoterijska (analizira i tumaci horoskop koji se bazira na verovanju u karmu tj. reinkarnaciju)
Naravno, postoje jos neke podele koje imaju manje znacenje sa stanovista akademske, odnosno zvanicne astrologije.

U okviru natalne astrologije ponovo postoje podele na osnovne tipove ili vrste horoskopa:

Natalni (zivotni) horoskop. Horoskop odredjene osobe koji daje mogucnost da se analizira celokupni zivot sa svim vaznim dogadjajima koji prate tu osobu ili njenu "zivotnu pricu".
Solarni (godisnji) horoskop. U okviru natalnog horoskopa se izdvajaju godisnji horoskopi koji detaljnije predstavljaju i preciznije opisuju dogadjaje koji se desavaju kod odredjene osobe u intervalu od godinu dana (preciznije od rodjendana do rodjendana).
Lunarni (mesecni) horoskop. U okviru natalnog i solarnog horoskopa se preciznije tumace i objasnjavaju dogadjaji koji prate odredjenu osobu u intervalu od jednog mesecevog ciklusa.
Periodicni ili horoskopi za odredjeni vremenski period (kvartalni, mesecni, nedeljni, dnevni ciklusi) sa opisom prognoza koje se desavaju kod odredjene osobe.

Uporedni horoskopi govore o kvalitetu odnosa dve ili vise osoba. Kod njih postoji podela na:

  • ljubavne (odnos muskarca i zene)
  • poslovne (odnos dve ili vise osoba u razlicitim kategorijama poslovnih i saradnickih veza)
  • interpersonalne (odnos dve ili vise osoba u razlicitim kategorijama porodicnih, socijalnih i emocionalnih veza)


astrolook

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.