srijeda, 27. ožujka 2013.

Izbjegnite mudre savjete


Mnogi su skloni da traže mišljenje drugih o važnim pitanjima. Ako i od vas traže odgovor, mnogo je bolje da ga ohrabrite da sam donese odlukuNeko vam je odavno savetovao da samo pratite svoje srce i na kraju će sve da bude dobro? A vi biste sad najradije svoj bes iskalili na tom „mudrom" savetodavcu? Kad vas neko pita za savet, ako je ikako moguće, izbegnite odgovor.
Mnogo je bolje da usmerite ljude u pravom smeru, ohrabrite ih, podstaknete da razmišljaju i motivišete. Evo nekoliko saveta kako da izbegnete zamke povezane s primanjem i davanjem saveta.

 Pitanje 1: Šta da radim sa svojim životom?
To je pitanje na koje se ne sme odgovarati. Čak i ako vam ga postavi vaše dete ili učenik, morate da ostavite mogućnost da odluku donese sama osoba. Vaš stav će kod osobe ostaviti utisak da nije samostalno donela odluku. Najbolje je da uzvratite protivpitanjima, podstičući osobu da utvrdi prioritete i najvažnija načela.
Nikada nemojte da kažete:
 „Prati svoje srce". Osim što je opasan, ovo je u suštini besmislen savet i niko ne može jasno da ga razume. Srce, odnosno osećanja ne bi trebalo da igraju glavnu ulogu u donošenju važnih odluka. Zapravo, ako pratite srce, imate recept za katastrofu. Za dobru odluku trebalo bi upotrebiti mozak i intuiciju.

 Pitanje 2: Da li da kupim ovo?
Ako vas prijatelj pita za savet u vezi s kupovinom kuće, automobila ili bilo čega velikog što će uticati na njegov stil života, postoji samo jedan način kako da mu pomognete - prikupite informacije koje će mu koristiti.
Nikada nemojte da kažete:
„Samo kupi!" Recite: „Pogledajmo dobre i loše strane svake pojedine odluke". Neka vam objasni svoju odluku.

 Pitanje 3: Da li da ostanem u ovoj vezi?
Ukoliko osoba koja postavlja pitanje nije u vezi s nekim ko mu/joj ugrožava opstanak, nikad ne odgovarajte s „da" ili „ne". Pozitivan ili negativan odgovor na ovo pitanje stavlja vas u nezgodan položaj, a osobu koja čeka odgovor u situaciju da izgubi sposobnost samostalnog donošenja odluka. Nije vam potrebno da vas optužuju za propast nečije veze. A ako ipak ostanu zajedno, možda ćete izgubiti prijatelje jer ostaje utisak da ste sumnjali u njihovu ljubav.
Najbolje je reći:
„Šta ti želiš?" Pre nego što date lični savet, najbolje je da utvrdite šta osoba u stvari želi. Neki traže savet, a samo žele potvrdu svoje odluke da bi bili sigurni da čine pravu stvar. Posebno je teško dati savet uznemirenoj osobi. Najbolje je samo da pokažete saosećanje i pričekate da se smiri.

 Pitanje 4: Kako da dovršim ovaj zadatak?
Ako na ovo pitanje odgovarate osobi koja radi s vama, način na koji ćete odgovoriti može da odredi vaš budući odnos.
Nikada nemojte da kažete:
„Ne mogu da verujem da to ne znaš. Evo, pokazaću ti". Posle ovakvog saveta osoba vas verovatno nikada više neće ništa pitati. Pomozite ako možete, a ako ne možete, ljubazno se izvinite.
Pošto ih posavetujete, najbolje je da pitate: „Da li ti to izgleda logično?" Zahvalnost i saradnja urodiće boljim rešenjem ili poboljšanim međuljudskim odnosima.

serbianforum

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.