petak, 4. siječnja 2013.

Vrijeme je za novi početak


Vrijeme novih početaka: Zamjeranje i srdžba pokvarit će blagdane, a oprostite li onima koji su vas jako povrijedili i krenete dalje, bit ćete sretniji i optimističniji
Srdžba je poput uzimanja otrova pa čekanja da od njega skonča vaš neprijatelj, rekao je Nelson Mandela. A upravo su blagdani pravo vrijeme da oprostite onima koji su vas povrijedili.

Ne samo da ćete tako biti pod znatno manjim stresom nego ćete postati i optimističniji, sretniji, ali i zdraviji jer opraštanje regulira krvni tlak, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Stanford.

- Budući da se tijekom blagdana okupljaju obitelji i veći su izgledi za konflikte, bit ćete manje razdražljivi i spremniji na oprost ako se naspavate, vježbate i ne pretjerujete u piću - kaže psihijatrica Catherine Romero. Čak i ako vas netko namjerno povrijedi i ne pokazuje kajanje, zapitajte se isplati li vam se upropastiti Božić zamjeranjem i ljutnjom. Ovo doba godine idealno je da krenete iznova i zaboravite ružnu prošlost. Također, ako ste spremni oprostiti, vjerojatnije je da će i vama biti oprošteno kad pogriješite.
Razgovorom se oslobađate tereta zamjeranja i ljutnje

Nemojte u sebi gutati povrijeđenost i srdžbu; razgovarajte s onim tko vas je povrijedio i pokušajte doznati zašto je to napravio. Čak i ako ne uspijete, bit će vam lakše što ste se barem s njime suočili i rekli što mislite.
Izigravanje žrtve, ali ni osveta neće vam pomoći

Velika je pogreška neprestano izigravati žrtvu, bez obzira na to koliko su vas povrijedili. Pričate li svima o tome i ponavljate koliko je grozna ta osoba, time samo stvarate krugu negativnosti i pojačavate svoju bol. Ni osveta nije dobro rješenje jer možete dodatno pogoršati situaciju.
Budite mudri i za početak ih držite na distanci

Opraštanje ne znači da odmah možete slijepo vjerovati onome tko vas je povrijedio, osobito ako ne vidite da se pokajao. Radije ga držite na zdravoj distanci i krenite dalje, barem dok ne dokaže da zaslužuje vaše povjerenje i da mu je žao zbog nanesene boli.

luda-go forum

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.