srijeda, 2. siječnja 2013.

Što nam govore ruke?


Po čovjekovim noktima, po rukavu njegova sakoa, po njegovim cipelama, po koljenima na njegovim hlačama, po zadebljanima na njegovom kažiprstu i palcu, po njegovu izrazu lica, po manšetama njegove košulje, po njegovim kretnjama – po svakoj od tih stvari jasno se otkriva čovjekovo zvanje. Da sve to zajedno neće prosvijetliti sposobnog analitičara u svakom slučaju je gotovo nezamislivo.

Sherlock Holmes


Stvar je u tome kako ste izgledali kad ste nešto rekli, a ne što ste rekli.

Što nam govore ruke?


Tijekom ljudske evolucije ruke su bile najvažniji alat. Između mozga i ruku više je veza nego između bilo kojeg drugog dijela tijela. Kad se netko počinje otvarati ili govoriti istinu, velika je vjerojatnost da će drugoj osobi izložiti cijele dlanove ili njihov dio. Kad djeca lažu ili nešto skrivaju, često sklanjaju dlanove iza leđa. Slično tome, muškarac koji želi sakriti gdje je proveo prošlu večer kad je bio u izlasku s prijateljima, pred partnericom bi mogao sakriti dlanove u džepove ili ispod prekriženih ruku. A kad žena pokušava nešto sakriti, pokušat će izbjeći temu ili će pričati o cijelom nizu nepovezanih stvari, istodobno obavljajući razne druge aktivnosti.
Dlan okrenut prema gore pokorna je, prijeteća kretnja, dok ćete dlanom okrenutim prema dolje izgledati autoritarno. Prekrižite li ruke, vjerodostojnost Vam se jako smanjuje. Prebacivanjem jedne ili obiju ruku preko prsa stvara se zapreka i nesvjesno se pokušava udaljiti on neželjenih okolnosti. Možete se osjećati ugodno prekriženih ruku, ali drugi će Vas smatrati nepristupačnim. Dokle god su ruke u prekriženom položaju, stav ostaje negativan. Stisnute šake i čvrsto prekrižene ruke ukazuju na obrambeno i neprijateljsko raspoloženje. Stiskanjem obiju nadlaktica osoba pokušava zauzeti što čvršći stav i izbjeći izlaganje prednjeg dijela tijela. To izražava negativan, suzdržani stav. Kad vidite negativnu odluku prije nego što je izrečena, možete promijeniti pristup. Zabrinuti ili bojažljivi muškarci najčešće rukom namještaju sat ili manžete na košulji, provjeravaju sadržaj novčanika ili trljaju dlanove. Sjedenje na stolcu s laktovima naslonjenim na naslone za ruke otkriva položaj moći i prenosi poruku o čestitosti. Vješto dodirivanje lakta do tri puta povećava šansu da dobijete ono što želite. Lakat se smatra javnim dijelom tijela koji je vrlo udaljen od intimnih dijelova, te trosekundnim dodirivanjem lakta stvara se trenutačna veza između dvoje ljudi. U Italiji i Francuskoj, riječ ima onaj tko ima podignute ruke, dok slušatelj drži ruke spuštene ili na leđima. Ako ga želite prekinuti, dodirnite njegove ruke. Zato se pretpostavlja da su Talijani i Francuzi jako bliski jer se stalno dodiruju tijekom razgovora, ali oni zapravo pokušavaju ograničiti kretnje rukama osobe s kojom razgovaraju i preuzeti riječ. Trljanje dlanova je neverbalni znak priopćavanja pozitivnih očekivanja. Brzina kojom se dlanovi trljaju označava za koga vjeruje da se može nadati pozitivnom ishodu. Trljanje palca o kažiprst ili palca o vrhove prstiju kretnja je koja označava očekivanje novca. Sklopljene ruke ukazuju na suzdržanost, zabrinutost ili negativno raspoloženje. Ako su pritom visoko podignute, označavaju veću frustraciju. Želite li izgledati samouvjereno i kao da imate prave odgovore, idealan je položaj ruku postavljenih u šiljak gdje se prsti jedne ruke lagano pritisnuti u prste druge ruke. Ako lice naslonite na ruke, znajte da je to gesta koja se koristi za zavođenje. Ruke na leđima povezane su s osjećajem nadmoći, samopouzdanja i moći. Ipak, ako uhvatite zapešće iz leđa otkrit ćete frustraciju i pokušaj samokontrole. Palčevima se pokazuje samosvjesnost i nadmoć, a ponekad i agresivnost. Prekrižene ruke s podignutim palčevima imaju dvostruko značenje; priopćavaju obramben ili negativan stav i superiornost.

Rukovanje
Rukovanje je ostatak iz drevne ljudske prošlosti.
U većini zemalja, žene koje odlučno pruže ruku, smatraju se otvorenijima i ostavljaju bolji prvi dojam.


Postoje tri osnovna stava pri rukovanju:
Dominacija- prenosi se okretanjem ruke, tako da je dlan okrenut prema dolje. Moć i kontrola ženama su manje važni, a neke žene pribjegavaju mekanom stisku kako bi nagovijestile pokornost, istaknule ženstvenost ili neizravno naglasile da je njome moguće dominirati. U poslovnim prilikama to je vrlo loše jer ih poslovni partneri neće shvaćati ozbiljno. Žene bi trebale služiti se čvršćim stiskom, posebice pri rukovanju s muškarcima.
Pokoravanje- ponuditi ruku tako da je dlan okrenut prema gore. Ovakav stisak može biti djelotvoran želite li drugome prepustiti kontrolu ili omogućiti mu da osjeti kako vlada situacijom.
Ravnopravnost- čvrsto rukovanje u kojem oba dlana ostaju u okomitom položaju. Okomit položaj ruku stvara osjećaj ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja.
Dvoručni stisak je omiljen diljem svijeta i izvodi se uz izravni pogled u oči, iskren osmijeh i samouvjereno ponavljanje imena osobe s kojom se rukujemo. Takav stisak povećava količinu tjelesnog kontakta, daje kontrolu nad primateljem, a inicijator rukovanja nastoji prenijeti dojam da je iskren i vrijedan povjerenja.

Izvor: modnialmanah.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.