subota, 5. siječnja 2013.

Optimizam je najmoćnije oružje


Optimistima se zaista i događaju bolje stvari u životu, jer sugestivne misli jačaju koncentraciju na zadatke i uvelike olakšavaju rješavanje svih vrsta problema

Pozitivno razmišljanje doista omogućuje ostvarenje onog što se drugima čini nemogućim, jer dobre "mantre" na mozak djeluju kao hipnoza, tvrde znanstvenici s novozelandskog Sveučilišta Victoria. Ljudi koji očekuju da će im se dogoditi dobre stvari nadilaze prepreke i ubrzavaju svoj mozak kako bi postali fokusiraniji na ostvarenje zadatke, prenosi Daily Mail.


Iako optimistični pogledi nemaju čaroban efekt, oni na nas djeluju mnogo snažnije nego što znamo, objasnili su znanstvenici.

- Ako netko sramežljiv misli da će mu čaša vina pomoći da se opusti na zabavi punoj nepoznatih ljudi, ta čaša vina zaista će smanjiti njegove inhibicije i opustiti ga. U tom slučaju veću zaslugu za opuštanje ima ono što čovjek očekuje da će se dogoditi i ta ideja u njegovoj glavi, a ne sama čaša vina - rekla je voditeljica studije, psihologica Maryanne Garry.

Brojne znanstvene studije dokazuju utjecaj namjernih sugestija na uspješnost obavljanja zadataka, ali i na način na koji reagiraju na lijekove, što je očito kod placebo efekta lijekova. Sugestije čak određuju i ukus pojedinca, a zbog toga tvrtke često ulažu više novaca u promociju, nego samu izradu proizvoda.

Ako bi uspjeli iskoristiti moć pozitivne sugestije u terapiji ljudi, mogli bismo zaista poboljšati njihove živote i učiniti ih sretnijima - dodao je koautor studije, dr. Robert Michael.

luda.go forum

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.