četvrtak, 3. siječnja 2013.

Najskuplje hotelske sobe


Gradovi u kojima su hoteli "papreni"

Kapri, Ženeva i Njujork predvode listu najskupljih hotelskih soba, prema najnovijem istraživanju koje je pokazalo da su cene hotelskog smeštaja porasle prvi put u poslednje tri godine, sa prvim znacima oživljavanja svetske privrede.


Hotelski provajder Hotels.com je objavio da je dvogodišnji indeks cena pokazao da je cena prosečne hotelske sobe danas na nižem nivou nego pre šest godina, ali da ima nagoveštaja da se ta stopa oporavlja.

"Konstatovali smo da su u porastu rezervacije za putovanja u čitavom svetu," izjavio je portparol hotelskog provajdera Viktor Ovens.

U celini, cene su porasle oko dva procenata u drugom tromesečju 2010, u odnosu na isti lanjski peiod, što je prvi skok od 2007. godine, budući da se u poslednje vreme povećavaju poslovna putovanja.

Indeks rasta cene hotelskih soba, na osnovu analize oko 91.500 objekata na 15.750 lokacija, povećan je jedan odsto u Evropi i Karibima, tri odsto u Americi, dok je u Aziji ostao nepromenjen.

Cene na italijanskom ostrvu Kapri porasle su sedam odsto, što je najskuplja destinacija za hotele, čime je Kapri nadmašio Monte Karlo koji sa na toj poziciji nalazio 2009. godine.

U Ženevi i Švajcarskoj u celini, prosečna stopa rasta cene hotelske sobe iznosi osam procenata, dostigavši 254 dolara, dok je Njujork najskuplji grad za iznajmljivanje soba u SAD, s cenom koja je veća za 14 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Među 10 najskupljih gradova za najam hotelskih soba našli su se i Dubrovnik, Venecija, Rio De Žaneiro, Pariz, Bali, London i Moskva.

Istraživanje je pokazalo da se cene naglo povećavaju u gradovima u kojima se održavaju neki značajniji događaji, kao što je skok cena u Kanu, u Francuskoj, koji je bio domaćin Filmskog festivala, ili na ostrvu Bali gde su cene skočile čak 57 odsto u periodu snimanja filma sa Džulijom Roberts.

Drugo najveće povećanje cena dogodilo se u Johanesburgu, od 53 odsto na prosečnih 180 dolara za noć, tokom Svetskog prvenstva u fudbalu.

Zabeležen je i pad cena na nekim međunarodnim destinacijama, kao što su Abu Dabi, Dubaji i Rejkjavik gde je registrovan nagli pad cene hotelskih soba u prvoj polovini 2010.

Tako je cena hotelske sobe u Abu Dabiju prosečno smanjena 46 procenata, a u Rejkjaviku do 18 odsto, posle vulkanske erupcije u aprilu kada je došlo do poremećaja vazdušnog prevoza širom Evrope.

Cene soba u Moskvi smanjene su osam odsto, Budimpešti sedam procenata, a po šest odsto u Kopenhagenu, Kankunu, Atini, Tajpeju i Dablinu.

(Tanjug)


Najskuplji hotelski apartmani na svetu

Za one sa dubljim džepom, luksuz nema granica. Pogledajte kako izgledaju najskuplji hotelski apartmani na svetu.Boravak u hotelu može se smatrati luksuzom bez obzira na broj zvezdica. Ako odsedate u hotelu, kako god okrenete, neko drugi vam namešta krevet, čisti kupatilo i postavlja doručak, vaše je samo da uživate. Za one sa dubljim džepom, luksuz nema granica. Pogledajte kako izgledaju najskuplji hotelski apartmani na svetu.


Ambasadorski bungalov u spa klubu "Vakaja", Fidži

Noćenje košta 4.900 dolara. Ovo izolovano mesto za uživanje ima samo deset bungalova, a Ambasadorski je najluksuzniji. Na površini nešto većoj od 400 kvadrata našlo se mesta i za privatni bazen i prilaz Tihom okeanu samo za goste apartmana...
Kraljevski apartman u hotelu "Park Hajat Vendom", Pariz

Noćenje košta 19.000 dolara. Za taj novac možete da se baškarite u apartmanu sa visokim plafonima, u kojem kupatilo nije obično kupatilo nego spa (!), sa sve stolom za masažu. Na raspolaganju su vam i dnevna soba, trpezarija i radna soba (ako ima onih koji bi i da rade, a ne samo da uživaju u raskoši).
Kraljevski apartman u Burdž al Arabu, Dubai

Cena: 22.900 dolara za noć. Na 25. spratu Burdž al Araba nalazi se apartman sa dve spavaće sobe. U standardnu uslugu spada i "rols-rojs" ili BMW sa vozačem, kao i lift koji goste vozi pravo u apartman. Iako je usluga vrhunska, estetika je diskutabilna: mermer, mahagoni, zlato i leopard-print... Ipak, ako gostima dune da se provozaju helikopterom, moraće da istresu još love jer ta usluga, verovali ili ne, nije uključena u cenu.
Apartmani "Bridž" u hotelu "Rojal tauers" na Rajskom ostrvu na Bahamima

Noćenje košta 25.000 dolara. Uz savršen pogled i uživanje u rajskom plavetnilu, ovde je gostima na raspolaganju sedam članova posluge 24 sata dnevno. Interesantan detalj - luster u trpezariji je napravljen od dvadesetdvokaratnog zlata.
Predsednički apartman u hotelu "Ric Karlton" u Tokiju

Noćenje: 25.000 dolara. Boravak u najvišoj zgradi u Tokiju je papren, ali je opšte poznato da je Tokio najskuplji grad za život na svetu, pa cena noćenja ne iznenađuje. Šta dobijate za taj novac - televizore od 40 inča sa ravnim ekranom, luksuzno kupatilo u mermeru, ali i savršen pogled na Fidži...
Kraljevski apartman u hotelu "Plaza" u Njujorku

Noćenje košta 30.000 dolara. Apartman je dekorisan u stilu Luja XV, a gostima je na raspolaganju i lični kuvar. Ljubitelji knjige mogu uživati u brižljivo odabranim naslovima iz biblioteke, a ako im čitanje dosadi mogu da se osveže u jednom od tri kupatila. A da, još jedna sitnica koja "opravdava" cenu noćenja: slavine su od dvadesetčetvorokaratnog zlata...
Penthaus "Taj Vorner" u hotelu "For sizons" u Njujorku

Noćenje košta 40.000 dolara. Gosti mogu da uživaju u pogledu na Menhetn pošto je deo zidova u staklu. Usluge ličnog batlera, vozača i instruktora (za one koji bi da vežbaju umesto da lenčare) se podrazumevaju.
Nebeska vila Hjua Hefnera u hotelu "Palms Kazino" u Las Vegasu

Noćenje košta 30.000 dolara. Naravno, u Vegasu nije problem spiskati ozbiljnu lovu i za manje od jedne noći, ali... Noćenje u ovom apartmanu podrazumeva savršen pogled na Las Vegas, plazma televizore, rotirajući krevet, privatni bazen... Zečice, nažalost, nisu deo paketa.
Kraljevska vila u hotelu "Grand rizort Lagonisi" u Atini

Noćenje košta 45.000 dolara. Ali, za razliku od većine apartmana kod kojih luksuz ne garantuje i zadovoljavanje estetskih kriterijuma, ova vila odiše evropskom dekadencijom. Nekoliko kamina, kupatila u mermeru i "Bulgari" linija kozmetike su deo standardne usluge, a tu su i zatvoreni i otvoreni bazen, kao i četiri člana posluge koji su gostima na raspolaganju 24 sata dnevno - maser, instruktor, batler i vozač (limuzine, naravno). Pod određenim uslovima (čitaj: uz doplatu) hotel organizuje dolazak gostiju u Atinu privatnim avionom.
Kraljevski penthaus u hotelu "Prezident Vilson" u Ženevi

Noćenje košta 65.000 dolara. Šta ovaj apartman izdvaja od ostalih koji odišu luksuzom? Savršen pogled na Ženevsko jezero...

Mondo

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.