petak, 4. siječnja 2013.

Jaka volja


Ako ste imali snagu volje tjedan dana, pa je zatim izgubili, ne govorite sami sebi da nemate snagu volje. Shvatite da ste je samo nakratko izgubili i trebate opet pronaći.

'Snaga ne dolazi iz mišića. Ona dolazi i nesavladive volje,' izjava je koja se pripisuje Mahatma Gandiju. Dakako i za lijepe mišiće treba snaga volje. Imate li snagu svaku se jutro ustati i trčati, odoljeti kolaču ili paziti na kalorije?


Želite li postići trajne rezultate morate promijeniti način ishrane, a ne držati dijetu, te uvesti više kretanja u stil života. Snaga volje je tu još na većem testu.

Zanimljivo da snaga volje ima veze i s razinom šećera u krvi. Zbog toga je dobro doručkovati i jesti u razumnim vremenskim razmacima - to će održati stabilnu razinu šećera i jačati snagu volje.

Svi znaju što se zbiva ako do večeri niste jeli dovoljno kaloričnu hranu - navečer je snaga volje toliko slaba da vam najvjerojatnije prijeti prejedanje. Klonite se stoga niskokaloričnih, nemasnih namirnica koje će vas iznuriti tijekom dana.

'Ono što trebate učiniti, i način na koji to treba učiniti su vrlo jednostavni. No želite li to učiniti, to je već druga stvar,' rekao je teoretičar menadžmenta Peter F. Drucker. Dakle osim dovoljne količine šećera u krvi trebate i pravi motiv, ključni faktor za sve koji žele ustrajati. Ako je u pitanju mršavljenje, istraživanja su pokazala da je daleko bolji motiv briga za zdravlje nego potreba za lijepim izgledom.

Slijedi dobra vijest. Uz praksu, snaga volje jača. Nastavite dakle provoditi ono što znate da bi trebali činiti čak i ako ste trenutno zbunjeni oko svojih motiva. Ako ste na putu da smršavite, jedite češće manje obroke. Izbjegavajte situacije u kojim ćete pasti u kušnju i izbacite 'loše' namirnice iz kuće.

Povremeno si priuštite desert, ali to ne smije biti svakodnevna navika. I zapamtite, najteže je započeti. Posebno je teško ako promjene uvodite u raznim segmentima svog života istovremeno. Međutim, uz praksu, snaga volje će biti sve jača.

Sve ili ništa pristup, ubija duh


Važno je i da na snagu volje ne gledate kao na nešto što ili imate ili nemate. Ako ste imali snagu volje tjedan dana, pa je zatim izgubili, ne govorite sami sebi da nemate snagu volje. Shvatite da ste je samo nakratko izgubili i trebate opet pronaći. Nitko ne posjeduje 100 postotnu kontrolu nad svojom snagom volje. Ova misao bi vam trebala dati snagu da ustrajete u nastojanju da je opet stečete.

Ukoliko ste procijenili da sa snaga volje ne stojite najbolje, ne uvodite previše promjena odjednom. Kad postignete jedno, krenite s nečim novim.

Dakle, snagu volje imaju svi, samo što svi ne rade na njenom jačanju. 'A baš je snaga volje neophodna da biste postigli išta vrijedno,' poručuje Brian Tracy, autor seminara 'The Psychology of Achievement'.

net.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.