petak, 7. prosinca 2012.

Zašto su sretni uvijek neki drugi?


Ništa ne ide kako biste htjeli? Možda ste si sami krivi...

Pogled na prijateljičinu harmoničnu vezu i sve vam je jasno: sreću uvijek imaju neki drugi. Vas prati samo loša sreća, mjesecima ste razočarani poslije prekida veze ili nikako ne možete imati sretnu vezu dok neke druge žene dobivaju ljubav, uspjeh i samopouzdanje na tanjuru.


Zašto? Odgovor je jednostavan. One svoj život drže pod kontrolom. A vi? Jeste li od onih koji smatraju da su drugi krivi za nedostatak vlastite sreće? Roditelj, partner, određena situacija? No, jeste li pomislili da sami sebi stojite na putu? Je li jedan od slijedeća tri tipična slučaja upravo vaš?

1. "Ne mogu učiniti ništa protiv toga."

Krivnju uvijek prenosite na nekog drugog. To je, doduše, jednostavnije i ugodnije, jer nas oslobađa odgovornosti za vlastite postupke. No, shvaćanje po kojem sami ništa ne možemo promijeniti, ometa nas da ostvarimo životne želje i ciljeve. Mnoge žene utroše ogromnu energiju kad trebaju iznenada odlučiti što dalje. Sve će biti mnogo lakše ako se potrude da shvate što im stoji na putu. Treba razlučiti bitno od nebitno, odagnati strah od neuspjeha, shvatiti što najviše želite. I, ciljeve ne postaviti previsoko. Svaka etapna pobjeda je mali trijumf.

Vaša se veza klima, kola su krenula nizbrdo? Želite li je sačuvati i riješiti nastale probleme, o njima govorite otvoreno, stojte iza svojih želja, postavki, ali i iza svojih riječi. Često ćete tako otkloniti nerazumijevanje i proširiti vidike.

2. "Radim uvijek iste greške."

Zabluda, pogreške ne možemo nikako izbjeći. Pogreški mora biti, iz njih učimo. Ali, tko stalno čini iste greške, ne daje si šansu da nauči nešto. Predočite si situaciju i probleme. Premda im možemo možda pobjeći, ipak je bolje da se suočimo s njima.

Evo primjera: svaki put kad si obećamo da ćemo u slijedećoj prepirci s partnerom popustiti. Saslušajte njegove primjedbe i opomene, iako ćete see zbog toga osjećati nelagodno. Nemojte biti rezignirani, razmislite o tome što želite postići, što želite reći. I odigrajte u mislima njegovu reakciju: on će možda biti povrijeđen ili možda ljut. Kada ste spremni na sve to, možete na zadovoljstvo oboje riješiti problem. Oprostite se jednom zauvijek od starih navika.

3. "To se nikada neće dogoditi."

Meni sve uvijek ide loše, ne stojim na sunčanoj strani života... Tako misle gubitnici. Tko njeguje svoj unutarnji pesimizam, teško može ostvariti svoje želje. Unutarnji glas, koji vas neprestano upozorava i koči, ostavlja vas uvijek na margini. Nasuprot tome, optimizam će vam pokazati kako je lijepo nešto ostvariti. Taj uspjeh je poticaj za dalje. I ništa nije tako crno, kako na prvi pogled izgleda.

relaxforum

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.