petak, 7. prosinca 2012.

Zašto izvodimo rituale?


Rituali, predstavljaju neke odredjene postupke koje cinimo po licnom izboru i po nekom utvrdjenom ritmu, odnosno oni uvek odrazavaju nase postupanje po odredjenom redosledu, a njihova osnovna svrha je da uvecaju kvalitet naseg zivota. Postoje rituali koje sprvodimo pred spavanje, za stolom, prilikom pozdravljanja i oprastanja i sl. i oni nam pre svega donose osecaj vece sigurnost. Postoje neki oblici rituala koji se srecu svuda u svakodnevnom zivotu: kucamo u drvo za srecu, bacamo novcic u fontanu, pomisljamo zelju kada vidimo dugu na nebu, pijemo solju kafe nakon budjenja i nakon jela i sl.


Preporucljivo i pozeljno je da u svoj zivot uvedete neke "zdrave rituale", odnosno one koji ce u vama podsticati prijatna osecanja ili one koji mogu da se odrazavaju vrlo pozitivno na vase raspolozenje. To recimo moze da bude nedeljni dorucak uz cvece i neku vrlo prijatnu muziku, ili u nekoj posebnoj atmosferi koju cete sami osmisliti po licnom uskusu i potrebama. Ili mozete da pijete kafu, caj, kakao ili neki drugi napitak, zacinjen cimetom ili nekim vama omiljenim i aromaticnim dodatkom u petak uvece, koji ce za vas predstavljati uvod u novi i prijatan vikend. Vazno je da taj ritual svesno izvodite da biste podstakli dobar osecaj.
Uvedite u dogovoru sa sa prijateljima ritual koji ce biti prikladan da medjusobno osetite zajednicku naklonost. Budite kreativni, potencijalno sve je dozvoljeno sto se svidja i prija obema stranama, jer vazno je da se uvek zajedno dogovarate koji ritual cete izvoditi.
Svako godisnje doba mozete da pozdravite odredjenim ritualom. Tako mozete da obelezite pocetak proleca, leta, jeseni i zime, ili da prijatno proslavite najkracu noc i najduzi dan u godini.
Uvedite u svoj zivot neki poseban dan u godini kada cete nekoj osobi uciniti nesto "dobro i specijalno" - ali tajno. Zapravno, niko ne sme da sazna da ste vi ucinili dobro delo. A takvo ponasanje se zove "gest ljubavi", po Alfredu Adleru, osnivacu individualne psihologije koji tvrdi da jedan ovakav ritual, cak moze i da "izleci bolnu dusu".
Medjutim, izvesni rituali mogu da budu i simptomi odredjenih bolesti, takozvani prisilni gestovi. Pogodjene osobe se osecaju primoranima da na tacno utvrdjeni nacin izvode mucna ponavljanja rituala, koji ih ogranicavaju i njih bi trebalo leciti psihoterapeutski. Prisilni rituali sluze i kao prividna odbrana od strahova, ali se zapravo oni samo pojacavaju, objasnjava becki psiholog Julia Umek.

relaxforum

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.