nedjelja, 2. prosinca 2012.

Sve što nas nisu učili u školi


Kolike ste godine života proveli nad knjigom, pamteći brdo beskorisnih podataka, a niste naučili neke osnovne životne lekcije koje bi vam pomogle u svakodnevnom životu


Sjećate se kada ste u srednjoj školi ili na fakultetu za ispit trebali znati neki podatak koji ste zaboravili iste sekunde nakon što ste prošli ispit? Već kada ste ga učili znali ste da se radi o podatku koji vam nikada neće trebati u životu, ali, eto, vaš profesor je zahtijevao da ga znate, pa ste vi, kao i stotine drugih zadovoljili tu formu.

Iako, mnogo stvari koje se uči u školi, bilo osnovnoj, bilo srednjoj ili na fakultetu, zaista je određena podloga praktičnoj primjeni, ponekad se čini da profesori namjerno izbjegavaju govoriti i davati odgovore o pravim životnim pitanjima i stvarima koje ćete zaista trebati u svakodnevnom životu.

Iskustvo i životna mudrost starijih ponekad bi se možda i probila do mladih usijanih glava, ako bi se prenijelo na pravilan način, no to je na žalost rijedak slučaj. Većini profesora važnije je učenje praznih podataka i činjenica, vrlo često bez razumijevanja sa samo jednom svrhom, a to je zadovoljavanje forme. Prave životne lekcije, na žalost, mi svi smo morali naučiti sami.

A, možda bi barem nekima od nas bilo lakše, da su nam rekli neke od ovih savjeta...

Uvijek budite iskreni prema sebi

Možda možete zavaravati druge ljude, ali ne možete zavaravati i lagati sebe. Budite iskreni sa sobom kada je u pitanju vaš karakter, ponašanje, vaša osobnost, dobre i loše navike. Najvažnije je da sami budete svjesni kakvi ste, pokušate promijeniti svoje mane ili ih pretvoriti u prednosti. Ako niste iskreni sami sa sobom, ne možete biti iskreni ni pred drugima. Nitko nam u školi nije dao ovu lekciju.

Ocjene i nagrade nisu uvijek najvažnije

Odavno je poznato da je Albert Einstein u osnovnoj školi imao ocjenu (2) dva iz matematike, a kasnije je postao jedan od najvećih fizičara svih vremena, a za to mu je itekako trebala i matematika. Isto tako, vjerujemo da svaka generacija, bilo u osnovnoj ili srednjoj školi, ima nekoliko pojedinaca, koji se nisu nikada iskazivali u učenju, niti su imali posebno dobre ocjene, ali su uspjeli u životu ostvariti velike poslovne rezultate.

Činjenica je da dobre ocjene, pa tako i posebne nagrade za određena ostvarenja, otvaraju određena vrata što se tiče obrazovanja, ali ocjene nisu sve što nekoj osobi treba da uspije u poslovnom svijetu. Potrebne su socijalne vještine, visoka razina emocionalne inteligencije, sreća, predani rad pa na kraju i želja za tim uspjehom. To nam u školi nitko nikada nije rekao.

Pronađite karijeru ili posao koji volite i želite raditi

Ako su vam roditelji liječnici ili odvjetnici, ne znači da i vi morate ići njihovim stopama. Pronađite sebe u području koje vas zanima i nemojte se dati smesti na svojem putu do uspjeha. Svi mi znamo da posao koji je dobro plaćen, ne donosi nužno i zadovoljstvo. Naime, većinu svojeg odraslog života ćemo provesti na tom „prokletom“ poslu i ako ćemo ga mrziti, što onda od svega toga možemo dobiti, osim visokog tlaka, čira na želucu i epizode depresije i bezvoljnosti. Mnogi od nas rade posao koji ne žele raditi. Da nam je barem netko u školi rekao da budemo uporniji u ostvarenju želja i snova.


Ponekad je dobro ispasti - glup

Koliko puta ste se bojali postaviti neko pitanje jer ste se bojali da ćete zvučati glupo? Vjerujemo da ste isto tako čuli mnogo puta da ne postoje glupa pitanja, samo glupi odgovori. Na žalost, u školi se ponekad ne čini tako, jer se učenici često zbog karaktera profesora ne usude postavljati pitanja, jer se boje kakav će odgovor dobiti ili još gore da će biti ismijani ili kažnjeni zbog pitanja.

Nemojte trošiti više nego što imate

Kao što niti u matematičkoj jednadžbi ne možete dodati ili oduzeti člana koji ne postoji, tako niti u svakodnevnom životu ne možete potrošiti više nego što imate. Naravno, prividno možete, ali sva vaša dugovanja će jednog dana doći na naplatu. Zar ne bi bilo lijepo da nam je netko još kada smo bili u školskim klupama usadio u naše male glave da nikada ne smijemo trošiti više nego što imamo i da ćemo sve što posudimo od banke, morati plaćati s velikim kamatama? To bi bio vrlo lijep i praktičan savjet za budućnost.

Ništa vam neće biti servirano na pladnju

Možda nije u redu da se djeci „razbijaju“ snovi, ali isto nije u redu da djeca žive u iluzijama da će lako, kao što je slučaj u američkim filmovima, steći bogatstvo i slavu... Lijepe kuće, brzi automobili, avioni i luksuz se stječu marljivim i predanim radom, a ne čarobnim štapićem. Zar ne bi bilo lijepo da su nam u školi rekli koliko je to teško? Možda bi bili spremniji na današnji život...

Uvijek očekujte - neočekivano

Možda oni blic testovi jesu imali određenu dozu iznenađenja, te davali dozu straha i strepnje, pa i stresa, ali nitko nam nije rekao da ćemo kroz život imati mnogo životnih blic testova, koje ćemo morati prebroditi. Nitko nam nije rekao da će naš život imati mnogo uspona i padova, da nam neće uvijek biti lijepo i da se život sastoji od trenutaka kada će nam se dogoditi nešto neočekivano i što će nam poremetiti dosadašnji životni put.

relaxorum

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.