utorak, 4. prosinca 2012.

Šta kada ostanem bez posla?


Piše: dr. sc. Dubravka Šimunović, prof. visoke škole, Dodiplomski studij radne terapije, Zdravstveno veleučilište, ZagrebDakle: ne brinite se tjeskobno za sutrašnji dan, jer će se sutrašnji dan brinuti za sebe! Svakom je danu dosta njegove muke. - Biblija; Mt,6,4.


Koračamo u 2012. godinu, za koju analitičari u zemlji i diljem svijeta najavljuju da će biti teža od prethodne, a učinci globalne krize imat će odjeka u svim životnim sferama. Upravo zato, opravdano se svakodnevno pribojavamo, analiziramo i promišljamo što ako nas proglase tehnološkim viškom, što ako se naše radno mjesto ugasi, što poduzeti ako se te sumnje obistine. Istodobno s tim idu i pitanja što u tom slučaju trebamo učiniti, koje preventivne mjere poduzeti kako ne bismo izgubili posao ("ne izgubi zdrav razum i sačuva trijeznu glavu").
Gubitak posla nije samo šok uzrokovan novčanim problemima, to je stanje snažnog stresa koje se može manifestirati na psihofizičko stanje pojedinca, članove uže i šire obitelji.
Poznavanje zakonskih uredbi
Poznavanje zakona o radu i procesualnom postupku u slučaju gubitka posla nužno je koliko i poznavanje radnog mjesta i obveza koje se vežu uz izvršavanje dužnosti. Osobe koje poznaju zakon o radu i postupke koji su nužni u slučaju gubitka posla zasigurno mogu smanjiti stresne reakcije.
Nezaposleni moraju poznavati svoja prava i obveze u situaciji kad izgube posao. Zavod za zapošljavanje u svojim aktima piše o Pravima nezaposlenih osoba koje su uređene Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.Metode samopomoći
Kako prevladati osjećaj bespomoćnosti i straha? Nezaposlenima svakako može pomoći razgovor s onima koji se nalaze u "istoj koži".
Postoji Društvo nezaposlenih Hrvatske gdje se može pronaći kakva-takva utjeha, ali može i skupiti snaga za krenuti naprijed. Pritom prvi korak koji svakako trebamo učiniti jest ažurirati svoj životopis u kojemu ćemo istaknuti svoje vrijednosti i kompetenciju. Svakako, vrijeme traganja za novim poslom treba iskoristiti za samoanalizu te definiranje jasnih ciljeva. Najgore što možemo učiniti jest biti bezvoljni i inertni.
Honorarni poslovi možda su idealno rješenje za privremeno nezaposlene jer uvjeti natječaja nisu strogi kao kod poslodavaca koji nude stalni posao, a i većina takvih poslova omogućuje fleksibilno radno vrijeme koje će nam olakšati potragu za novim poslom. Premda je gubitak posla itekako stresno iskustvo, ono najvažnije je da u toj situaciji ne izgubimo vjeru u svoju vlastitu sposobnost i da postignemo neki novi uspjeh.
Iskustva pojedinaca koji su prošli "kalvariju gubitka posla" upozoravaju na to da novonastalo stanje može biti dobra prilika za otkrivanje novih talenta koji mogu biti nova smjernica za ostvarivanje životnih ciljeva.
Dok ste u fazi intenzivnog traganja bilo za honorarnim ili stalnim radnim mjestom, ne zanemarujte fizičke simptome koji se mogu pojaviti kao posljedica stresnog stanja uzrokovanoga gubitkom posla.
Fizički pokazatelji kao ubrzano disanje, pojačano znojenje, poteškoće s spavanjem mogu biti samo vanjski pokazatelji stresa koji ste prošli i njegovih posljedica. Stoga posvetite dovoljno vremena sebi i svojim bližnjima.
Tjelovježba, vježbe disanja, šetnje ili bilo koji drugi oblik izvođenja rekreativnih aktivnosti mogu vam samo koristiti. Relaksacijske tehnike neka vam postanu svakodnevnica. Relaksacija kao metoda samopomoći zasigurno pridonosi prepoznavanju patofiziološkog stanja. Usmjeravanje misli prema vlastitom tijelu, aktiviranje gnostičkih funkcija i osjetila te primjena postupaka za dovođenje sustava u optimalno fiziološko stanje pridonosi svladavanju posljedica stresa.Vježbe disanja izvodite svakodnevno i u svim situacijama kad se osjetite nelagodno zbog razmišljanja o otkazu ili neke druge situacije koja vas je uznemirila. Kratkotrajni udisaji i izdisaji i nepravilno disanje zasigurno su jedan od znakova posljedica stresa i psihofizičke iscrpljenosti. Ako primijetite takve simptome, učinite sljedeće:
ustanite ili sjednite uspravno
ispustite sav zrak iz pluća, osjetite kako izlazi
ne razmišljajte o udisaju, pustite da zrak prirodno uđe
ponovite postupak nekoliko puta, dok ne osjetite relaksiranost.
Mnoge osobe koje su izgubile posao ustanovile su da ih usporeno disanje opušta, posebice prije važnog razgovora ili bilo kakve neugodne situacije:
koncentrirajte se na usporeno i smireno disanje
osjetite kako vam se tijelo opušta svakim udisajem i izdisajem
probajte dulje držati dah, i to bi moglo pomoći opuštanju.
Osjetite vlastito tijelo
Vrlo je važno osjetiti svoje tijelo, stoga:
kod udisaja, osjetite napetost u svojem tijelu, osjetite ramena, vrat, lice i ruke
kod izdisaja, opustite mišiće i dopustite napetosti da lagano "klizne" iz vas
ponovno, kod udisaja, osjetite prsa, pluća i trbuh i napetost u njima
kod izdisaja, ponovno probajte opustiti mišiće i otpustiti napetost
kod udisaja osjetite donji dio tijela, kukove, noge i stopala
kod izdisaja "pronađite" zaostalu napetost i pustite da ode iz vašeg tijela.
Nastavite duboko disati sljedećih nekoliko minuta uživajući u osjećaju opuštenosti. Mislite pozitivno koristeći se pozitivnim afirmacijama kojima izvor može biti vjera, ako ste vjernik, ili nekim oblikom pozitivne afirmacije koji vam se čini poticajan i ohrabrujući.Metode kognitivno bihevioralnog pristupa često se primjenjuju kao tehnike rada u savjetovalištima za osobe koje su izgubile radno mjesto. Jedna od metoda je vođenje vlastitih bilješki i zapisivanje ciljeva koji svojim pozitivnim predznakom zasigurno mogu umanjiti osjećaj bespomoćnosti i bezvoljnosti.
Mreža socijalne podrške s pomoću kojih možemo vizualizirati osobe na koje uistinu možemo računati zasigurno će smanjiti osjećaj bespomoćnosti i otuđenosti.
Oboružati se prijateljima i njihovim poznanicima sigurno može pomoći u traženju posla. Trenutke druženja nemojte trošiti tražeći sažaljenje. Obrazložite prijateljima što su vam najveće poteškoće koje su uslijedile nakon otkaza, zamolite ih za pomoć i jasno im objasnite kakvu pomoć očekujete.
Budite strpljivi s očekivanjem povratnih informacija. Katkad pretjerano zapitkivanje i ponavljanje situacija u kojima ste se već zatekli nekima može biti dosadno i iscrpljujuće. Najgore što vam se može dogoditi jest to da vas nakon nekog vremena poznanici i prijatelji počnu izbjegavati jer ste postali previše zahtjevni, nervozni i netolerantni.
Potrebu da prodiskutirate situaciju uvijek možete ostvariti uz pomoć osoba koje su pakao otkaza prošle ili ga prolaze.
Raditi na sebi i znati odvagnuti kad, koliko i s kime razgovarati o svojim poteškoćama uvjetovanim otkazom za neke je pojedince nemoguća misija. Ima onih koji su prošli pakao otkaza, ali su ostali svoji ne zanemarujući svoj izgled, druženje i sve ono što čini svakodnevnicu.
Započnite svaki dan s pozitivnim afirmacijama, primijenite tehnike disanja u kombinaciji s tjelovježbom, ne zanemarujte bližnje, bilježite svoja raspoloženja njegujte odnose s dragim ljudima kojima bez imalo nelagode možete pokazati svoju tugu, ne zaboravite na humor bilo na svoj račun ili na tuđi.
Pokušajte se najmanje jedanput na dan nasmijati do suza.
Budite uporni u traženju honorarnog posla dok ne nađete stalni. Javljajte se na natječaje neovisno o odbijenici koju vam je pismonoša proslijedio.
Upišite se na neki tečaj, naučite nešto novo, volontirajte i družite se s ljudima.
I ne zaboravite, Tukidid je rekao: "Biti siromašan nije sramota, ali je sramota ništa ne poduzeti da se takvo stanje ne promijeni."

relaxforum

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.