srijeda, 5. prosinca 2012.

Otpor promjenama


Ja sam u skladu s ritmom i tokom života, koji se uvijek mijenja.

Svjesnost je prvi korak u liječenja i promjeni

Ako nas muči nešto što je duboko pokopano u nama, moramo toga postati svjesni da bismo se iscijelili. Možda počnemo spominjući to što nas muči ili požalivši se na to, ili primjetivši taj isti problem u drugih. Ma taj način postajemo svjesni problema koji je isplivao na površinu i zauzmemo stav prema njemu. Često otkrijemo nastavnika, prijatelja, tečaj ili knjigu koji nam pokažu nove načine rješavanja problema.


Moje "buđenje" započelo je slučajnom napomenom prijateljice o odlasku na tribinu. Ona nije otišla, ali nešto je u meni odgovorilo i ja sam se tamo pojavila. Ta kratka tribina bila je moj prvi korak na stazi razvoja. Nisam u tom trenutku ni shvatila značaj toga, sve do nekog vremena kasnije.

Na početku nam se često čini da je naš pristup smiješan ili da to nema smisla. Možda nam se čini prelagano ili neprihvatljivo za naš utvrđeni način razmišljanja. Mi se ne želimo mijenjati. Naš otpor može biti vrlo snažan. Čak se možemo i naljutiti na sebe zato što smo se upustili u nešto takvo. Takva je reakcija sasvim u redu ako uzmemo u obzir da je to prvi korak u našem iscjeljivanju. Napominjem ljudima da reakcija koju osjećaju pokazuje da su počeli proces iscjeljivanja, ali potpuno iscjeljenje još nije postignuto.

Istina je da proces započinje onog trenutka kada počnemo razmišljati o promjenama. Nestrpljivost je samo drugi oblik otpora. To je otpor učenju novoga o promjenama. Ako zahtijevamo od sebe da se promijenimo odmah, ne dajemo sebi vremena naučiti lekciju iz problema koji smo stvorili. Ako želite prijeći u drugu sobu, prvo trebate ustati i napraviti korak po korak u tom pravcu, a ako samo sjedite u svojoj stolici i zahtijevate da se nađete u drugoj sobi, to tako neće ići. Slično je i s našim problemima. Svi se želimo riješiti problema, ali ne želimo učiniti one male korake koji bi nas doveli do rješenja. Sada je vrijeme da postanemo svjesni svoje odgovornosti u stvaranju situacija ili stanja u kojem se nalazimo. Me mislim da pritom trebate osjećati krivnju ili misliti da ste loša osoba zbog situacije u kojoj se nalazite.

Želim samo da u sebi prepoznate snagu koja vaše misli pretvara u vaša iskustva. U prošlosti smo nesvjesno koristili tu snagu i stvarali iskustva koja nismo željeli. Nismo bili svjesni što radimo. Sada, kada prihvatimo svoju odgovornost za ono što nam se događa, prepoznajemo tu snagu postojanja u sebi i naučimo je svjesno koristiti na pozitivan način, u svoju korist.

Kada pacijentu predložim rješenje problema - novi način opraštanja osobi koja ga je povrijedila - često ugledam kako se brada izbacuje prema van i ruke stežu u šake. Otpor je u zamahu, pa tada znam da sam pogodila pravo u ono što treba promijeniti. Svi mi trebamo naučiti neke lekcije. Stvari koje nam teško padaju zapravo su lekcije koje smo mi odabrali. A, ako su one za nas lagane, onda to nisu lekcije već stvari koje znamo.

Louise L. Hay, KAKO ISCIJELITI DUH I TIJELO

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.