utorak, 4. prosinca 2012.

Koje su tajne uspješnih ljudi?


Koje su tajne veoma uspješnih ljudi? Zašto neki pretvaraju u "zlato" sve čega se dohvate?

Vaš život se ne "događa" sam od sebe. Bili vi svjesni toga ili ne, vaš život vi sami gradite. Jer ipak su, odluke koje donosite, samo vaše. Možete izabrati sreću. Možete odabrati tugu. Možete odabrati odlučnost. Možete odabrati ambivalenciju. Možete odabrati uspjeh. Možete izabrati neuspjeh. Možete odabrati hrabrost. Možete izabrati strah. Dovoljno je zapamtiti da svaki trenutak, svaka situacija, pruža novi izbor i nove mogućnosti. A to vam daje savršenu priliku da neke stvari u svojem životu promijenite i postignete više pozitivnih rezultata.

A to možete uz tri tajne (i nekoliko "podtajni") koje ćemo vam mi ovdje otkriti...

1. Pronađite užitak u onome što radite

Prvo obavite ono što najviše mrzite, tako se pri kraju radnog dana možete opustiti uz one stvari u svom poslu u kojima uživate. Napravite popis s najnapornijim i najdosadnijim stvarima koje morate napraviti i čim ih obavite - prekrižite ih s popisa. Ovako ćete imati bolju pregednost nad obavezama, imat ćete osjećaj da ste uspjeli napraviti sve što ste morali i vidjet ćete koliko ste svaki put bliže onom dijelu posla koji volite raditi. A sve to učinit će vas efikasnijim u poslu.


2. Razvijte tvrd oklop - ostanite jaki pred životnim izazovima

Bolje se fokusirajte na posao pred sobom i budite predani poslu: Pokušajte završiti zadatak ili projekt danas, najbolje što možete – bez da se obratite drugima za odobrenje toga što radite. Nemojte dozvoliti da vas drugi ometaju, dajte sve od sebe i napravite onako kako zbilja najbolje možete. Ako osjećate da morate vidjeti svoje "rezultate", usporedite ih sa svojim prijašnjim naporima, umjesto s nečim što je netko drugi napravio ili postigao. Uz to sami sebi zadajte neki poslovni izazov, ili neka vam ga šef ili kolega zadaju. Napišite izazov na papir i zaljepite ga na zid negdje gdje ćete ga uvijek vidjeti, kako biste se podsjetili na cilj pred vama. Obećanje koje ste dali da ćete obaviti zadatak učinit će vas predanijima postizanju cilja i odgovornima za vaše postupke.

Prevladavanje nedaća: Zapitajte se: "Kad bih znala da će se moj svaki projekt uspješno realizirati – što bih sve bez straha pokušala ostvariti i napraviti?" Nakon što odgovorite na to pitanje, zapitajte se zašto bi bilo tako strašno da se ne uspije u tom projektu? I što bi to značilo za vas? Mi iz naših neuspjeha učimo mnogo više nego iz naših postignuća


3. Budite spremni izložiti se kritici

Izgradite samopouzdanje: Podsjetite se na sve vaše pozitivne osobine i sposobnosti. Napravite popis svih svojih osobina koje vam daju samopouzdanje. Svi mi imamo svoje slabosti i svoje jake strane. Biti ih svjesni, i jedne i druge strane, pomoći će vam da istaknete pozitivne strane i prikrijete ili "nadoknadite" svoje nedostatke

Počnite preuzimati više rizika: Ne smijemo se bojati neuspjeha. Ako niti ne pokušate, već ste zakazali. Zašto ne biste sebi dali barem priliku za uspjeh? Odaberite nešto, neki projekt ili zadatak koji vas pomalo plaši, i odlučite da ćete preuzeti rizik i pokušati ga uspješno ostvariti/dovršiti.

Naučite se toleranciji i suradnji: "sustav" za podršku može biti od ogromne pomoći u svemu, i u poslu, i van njega. Pokušajte uspostaviti što bolje odnose s ljudima, li pripazite da to ne budu lažni napori – ljudi će vas jako brzo pročitati! Budite iskreni i otvorite se ljudima, nikad ne znate kada će vam njihova pomoć zatrebati.

relaxforum

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.