petak, 23. studenoga 2012.

Tajne zdrave komunikacije


Komunikacija u vezi je vrlo bitna. Zapravo to je bitan ključ uspjeha veze. Mnogo parova previdi vrijednosti komunikacije, a mnogo ih ne zna kako dobro međusobno komunicirati. Naučite li ovu vještinu, to može mnogo značiti vašoj ljubavnoj sreći.


Jeste li dobri u komunikaciji?

Mnogo se parova međusobno vrijeđa, to znači da na verbalno ili emocionalno vrijeđanje odgovaraju sa jednakim vrijeđanjem. Ne čudi činjenica da je toliko disfunkcionalnih brakova. Teško je stvoriti okruženje pozitivne komunikacije pune ljubavi ako sami nikada niste bili u sličnom okruženju. Ljudi koji su odrastali u disfunkcionalnim obiteljima sa negativnom komunikacijom često se i sami tako ponašaju u braku.

Jednom kad se brak počne raspadati, nijedan od partnera nije sklon komunikaciji ili otvaranju drugome. Prevencija je bolja od liječenja, zato je bitno naučiti tehnike konstruktivnog svađanja prije stupanja u brak. Ali čak i ako se situacija u braku pogoršala, nikada nije prekasno pravilno sagledati stvari.

Kako postići da vam se partner opet otvori

Često oba partnera u braku žele ostaviti dojam “snažne” osobe i ne žele prvi popustiti. Žele pokazati partneru da ga ne trebaju. Rezultat toga je sve veći razdor u komunikaciji. Nijedan od partnera ne želi reći što ga muči. Nepovjerenje ispunjava praznine nastale šutnjom i uskoro razlike postanu nepremostive. No nisu. Želite li potaknuti partnera da vam se otvori i prekinuti šutnju, trebate učiniti nekoliko stvari.

Često je razlog zašto vaš partner ne razgovara sa vama to što ne želi stvarati konflikte iznoseći svoje osjećaje. S vremena na vrijeme svi imamo neke negativne osjećaje vezane uz partnera ili vezu. U mnogim brakovima partner jednostavno ne govori o tome, potiskujući svoje osjećaje sve dok se ne javi osjećaj ljutnje. U drugim pak brakovima partner reagira ljutnjom prema bračnom drugu i izražava osjećaje kritikama i vrijeđanjem. Nijedna od ovih opcija nije zdrava za brak.

Čak i ako vam partner ništa ne govori, postoji vjerojatnost da vam ima mnogo toga za reći. Samo što ne zna kako vam to iznijeti, boji se reakcije ili smatra da nema potrebe da to podijeli sa vama.

Možete potaknuti partnera da razgovara sa vama, stvarajući atmosferu u kojoj će se osjećati sigurno i ugodno razgovarajući. Ali izbjegavajte slijedeće taktike na sve načine:

- zahtijevanje od partnera da vam kaže što nije u redu ili zašto ne priča sa vama.
- optuživanje partnera da vas muči šutnjom.
- naljutiti se na partnera jer ne pridonosi razgovoru.
- osjećati ljutnju jer vam zagorčava život.

Umjesto toga učinite slijedeće:

1. Izvježbajte vlastitu vještinu slušanja
Umjesto popunjavanja tišina čavrljanjem, dopustite tišini neka traje. Često, jedan partner kompenzira šutljivost drugog tako da previše priča. Vaš partner možda osjeća da mu nikada ne dajete priliku da govori jer vi uvijek pričate.

2. Njegujte stav neosuđujućeg prihvaćanja
To znači da bezuvjetno volite i prihvaćate partnera, bez ozbira što rekao. Ako često reagirate defenzivno ili kritično kad partner sa vama podijeli svoje misli i osjećaje, zapravo ga kažnjavate zato jer se otvorio. Ako se vaš partner pokušava otvoriti prema vama, dajte mu svojim komentarima do znanja da ga slušate, no suzdržite se od iznošenja svog mišljenja sve dok ne saslušate sve što ima za reći. Ponekad samo želimo da nas se čuje i bolje se osjećamo kad znamo da nas je partner saslušao do kraja bez kritiziranja ili osude.

3. Naučite se izvinuti i stvarno to misliti
Jedna iskrena isprika mnogo znači. Kad partner podijeli sa vama svoju zabrinutost ili problem sa kojim se suočava u braku, nemojte ljutito odgovarati. Pažljivo saslušajte, bez kritke i oštre samoobrane. Ako ste preuzrujani da bi trijezno razmišljali, recite partneru da cijenite to što je iznio svoj problem, no da vi trebate vremena da razmislite o tome. Dođete li do zaključka da ima nešto istine u onom što vam je partner rekao, ispričajte se jasno i izravno.

Umjesto da promrmljate “Žao mi je”, pogledajte partnera u oči i recite mu, “Žao mi je za … Žao mi je što se zbog toga tako osjećaš.” Kažete li partneru vlastitim riječima zašto vam je žao, znači da kažete što ste učinili ili rekli zbog čega se vaš partner osjeća povrijeđen, pokazujete mu da uistinu razumijete problem.

4. Neka otvoreni razgovori budu pozitivno iskustvo
Možda vam se čini bezveze ili preosjećajno, no kad zahvalite jedan drugome za razmjenu misli i osjećaja, učvršćujete vezu. Zagrljaj nakon teškog razgovora može mnogo značiti. Nije bitno slažete li se ili ne sa partnerom; bitno je da pokažete partneru da vam je stvarno stalo do njegovih osjećaja i razmišljanja. Svaki put kad partner podijeli sa vama nešto, bez obzira kako malo, izrazite zahvalnost.P.H.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.