nedjelja, 4. studenoga 2012.

Otrovno prijateljstvo


Prijatelji, koje više brinu vlastiti interesi nego vaši, mogli bi vas uvjeriti da ih trebate na neki način i budete ovisni o njima te da ste vi loš prijatelj ako odlučite 'prekinuti


Oko 84 posto žena bori se s takozvanim "otrovnim" prijateljicama, koje gledaju samo svoje interese, emocionalne su pijavice i u najvažnijim životnim situacijama zabadaju nož u leđa, otkriva studija online magazina Today.com. Ni kod muškaraca stanje nije puno bolje, tri četvrtine njih priznaje da je imalo takvog prijatelja.

Iako su brojne studije pokazale da blisko prijateljstvo smanjuje stres i rizik od depresije, a može poboljšati zdravlje i povećati dugovječnost, ljudi ostaju u takvim "jednosmjernim" prijateljstvima zato jer im se prekid čini zastrašujući.

- Razlog zašto je teško prekinuti prijateljstvo s "otrovnim" prijateljima je isti onaj zbog kojeg je teško prekinuti disfunkcionalnu vezu. Ima nešto uvjerljivo i poznato u njima. Bez problema bi vas mogli uvjeriti da ih trebate na neki način, i da ste loša osoba ako odlučite prekinuti prijateljstvo - ističe psihijatrica Gail Saltz. 

relaxforum

Nema komentara:

Objavi komentar