nedjelja, 4. studenoga 2012.

Ne volite svoju svekrvu...


Da li vam se na sami spomen njegove majke ledi krv u žilama? Ta žena preuzela je mitske razmjere kada je riječ o kritici, krivnji i hladnoći. Kada vas posjeti, imate osjećaj kao da je inspektor kročio u vaš dom. U razgovoru sa djecom ona vrednuje njihovo ponašanje, uspjeh u školi i fizičku aktivnost i svaki neuspjeh povezuje sa vama.


Međutim, u stvarnosti, možete dramatično poboljšati situaciju jednostavnom promjenom osnove na kojoj se temelji vaš odnos - vi ste dvije žene koje vole istog muškarca. Sada, svi sukobi i kritike imaju više smisla, zar ne? Nakon toga, neka vaša svekrva zna da zauzima primarno mjesto u srcu svoga sina i da će uvijek tako i biti - na kraju krajeva, ona je njegova majka.
Nakon toga, vrijeme je da krenete u akciju. Promijenite uobičajene odgovore i "držite se 2 neutralne teritorije. Vaš odnos možete promijeniti, a mi vam otkrivamo i jednostavne načine koji vam u tome mogu pomoći.

Smisao za humor - Gledajte na svoj život kao na humorističnu seriju. Vjerovatno ste do sada vidjeli barem jednu epizodu neke humoristične serije koja se bavila "svekrva-snaha" odnosom. Ako vas je uspjela nasmijati, pokušajte i svoj odnos sa svekrvom posmatrati na sličan način. Dodajte humor u čitavu priču, jer on zasigurno može ublažiti "neprijateljstvo".

Prekinite kritikovanje - Kada vas svekrva počne kritikovati, slušajte je mirno nekoliko minuta, a potom promijenite temu ili joj skrenite pažnju. Djeca vam uveliko mogu pomoći u tome. Pokažite joj porodični album sa novim slikama ili pozovite djecu da joj prepričaju svoj dan u školi. Kada preuzme ulogu bake, sigurno će zaboraviti na kritike.

Pretvorite negativno u pozitivno - Sve se može reinterpretirati. Budite kreativni i nemojte dopustiti da vas bijes savlada. Nemojte misliti da vam svaku rečenicu upućuje s namjerom da vas povrijedi ili iznervira. Osim toga, potrudite se da joj s vremena na vrijeme uputite poneki kompliment. Pohvalite kvalitete koje želite učvrstiti.

Vaš odnos ćete popraviti ako ponekad odvojite vrijeme za zajedničke aktivnosti. Otiđite u kupovinu, u šetnju, na ručak. Upoznajte je i povežite se. Pitajte je o njenoj prošlosti, očekivanjima, snovima. Imajte na umu da je znanje moć!

Nemojte se nadati da će se vaša svekrva ili vaš odnos popraviti preko noći. Možete očekivati uzajamno poštovanje i lojalnost. Gradite svoj odnos korak po korak. Osim toga, imajte na umu da nećete postići ništa ukoliko i vi niste spremni na kompromis. Možda će vam biti potrebno više vremena, ali trud će vam se zasigurno isplatiti.

Neira Delić

relax forum

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.