petak, 23. studenoga 2012.

Kako preživjeti gubitak djeteta?


Nažalost mnogi ljudi koje poznajemo ili znamo, ili čak mi sami upoznali su se s najvećim gubitkom u životu čovjeka-gubitkom djeteta.


To je uvijek osjetljiva tema, kako za one koji su proživjeli gubitak, tako i za okolinu koja ne zna kako se postaviti prema osobama koje žaluju.

Kada čovjek ostane bez drage osobe, sam sebi treba dati vremena i proći sve faze procesa žalovanja, saznanje, tuga, poricanje događaja, traženje krivca, prihvaćanje...

No, svi smo mi različiti pa tako i te faze kod osoba različito izgledaju.

I naravno, svaki čovjek misli da je upravo njegova tuga i bol najveća. Što je zapravo i istina, jer ju on proživljava.

Nekako se čini da okolina baš i nema mnogo razumijevanja za majke koje su se suočile s gubitkom djeteta u trudnoći ili netom nakon poroda. No ipak, danas, zahvaljujući i tehnologijama, osobe sa sličnim problemima nalaze jedni druge te si na taj način barem olakšavaju, znajući da nisu sami u svojoj boli.

Ima mnogo i internet stranica i foruma na tu temu, no jedno je istina, to su istovremeno najtužnija i najsretnija mjesta susreta. Jer i ti roditelji međusobno pomažu jedni drugima kako da se nauče veseliti drugim stvarima u životu.

Najčešće pitanje koje se postavlja je svakako ono Kada možemo ponovno planirati trudnoću? I kako preživjeti tu trudnoću- bojeći se da li će ovog puta biti sve u redu, strah od ponovne boli....

Teško je, no čovjek u teškim trenutcima nađe snage.

Okružite se dragim osobama i pokušajte otkriti stvari koje još nikada niste probali u životu.

A novoj trudnoći trebate se veseliti kao da je prva, sa sto posto sigurnosti da će sada sve biti u redu, jer tamo negdje gore, jedan anđeo čuva mamu i bebu.

relaxforum

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.