subota, 20. listopada 2012.

Tajne sretnog braka


Na vjenčanju se zavjetujemo da ćemo biti zajedno u zdravlju i bolesti, siromaštvu i bogatstvu, dobru i zlu... No, nakon nekog vremena zavlada dosada, manjak komunikacije, manjak ljubavi, fizičkog kontakta...


I tek ste posložili fotografije s medenog mjeseca, a odnos se iz ljubavnog pretvorio u prijateljski. No, ne mora biti tako. Mnogo je toga što možete učiniti kako bi vaš brak zadržao onu 'iskricu' kao na početku veze, savjetuju na stranici prevention.com.
Znanstvenici su dugo proučavali brakove sretnih parova kako bi saznali u čemu je tajna njihovog uspjeha. Evo nekih savjeta:

Promijenite ustajali raspored
Ručak ili večera jednom tjedno u omiljenom restoranu neće 'začiniti' vaš brak i rasplamsati strasti, tvrdi Arthur Aron, sociolog i psiholog sa Sveučilišta Stony Brook. Njegovo je istraživanje pokazalo da je jedan od ključnih faktora uspješnog braka kontinuirano uvođenje novosti. To ne znači da se par treba odreći omiljenih zajedničkih aktivnosti, ali se preporučuje kombinacija s nekim novim aktivnostima. Samo odaberite nešto što još niste radili i prepustite se zajedno novim iskustvima.

Smijte se zajedno
Možda nitko drugi ne razumije vaše šale, ali to ne znači da u tome ima nešto loše, važno je da je vama smiješno. Jedno je istraživanje, u kojem su sudjelovala 52 para, pokazalo da su sretniji oni parovi koji se zajedno smiju. 'Kada se partneri zajedno smiju, to znači da slično razmišljaju i da cijene mišljenje onog drugog', objasnila je autorica istraživanja Doris Bazzini. 'Insajderske šale koje drugi ne razumiju čvrste su poveznice među supružnicima', dodala je.

Pitanje koje morate postaviti svaki dan
'Dragi/a, kakav ti je bio dan?' Da, zvuči poput klišeja, ali definitivno pali. I ako ste tijekom vremena zaboravili postaviti to pitanje, nemojte se ustručavati, postavite ga opet i opet. 'Podijeliti s partnerom te informacije, ma koliko se činile nevažnima, na vezu djeluju pozitivno', tvrdi psihologinja Angela Hicks sa Sveučilišta Westminster. Njezino je istraživanje pokazalo da su parovi koji međusobno dijele pozitivna iskustva sretniji nakon toga.

Ne šizite zbog svađa
Ako ponekad jedno drugome idete na živce, to nije razlog da odmah otrčite bračnom savjetniku. 'Činjenica da ponekad iritirate jedno drugo nije znak za uzbunu', pokazalo je istraživanje na Sveučilištu Michigan. 'To znači da se osjećate dovoljno opušteno zajedno i da se možete izraziti na svoj način, da možete biti ono što jeste. Naravno da to može biti iritirajuće', objašnjava autorica istraživanja Kira Birditt. Svađe i rasprave u vezi su zdrave i ne treba šiziti zbog njih, no ako za vrijeme svađe pljušte uvredljive riječi, ako oboje urlate i ne možete se smiriti, a takvo ponašanje je učestalo, vrijeme je za uzbunu.

Kada se svađate, budite fer
Kada su nedavno znanstvenici napravili istraživanje na temu svađa među supružnicima, došli su do saznanja da su oni parovi koji prilikom rasprava koriste 'mi', 'nas' i 'naš' u stanju izraziti pozitivnije stavove i da su više fer prilikom rasprave od onih parova koji koriste 'ja' i 'ti'. 'Parovi koji koriste 'mi' jezik čak i za vrijeme svađa imaju bolji odnos i uspješnije veze', objašnjava Benjamin Seider, voditelj istraživanja.


Proslavite zajedno partnerov uspjeh
Jeste li sretni kada je i vaš partner sretan zato jer je unaprijeđen i zato jer je uspio? Ako da, to je dobro. A može čak biti i važnije od onoga kako ćete odreagirati prilikom neke svađe. Tako je barem pokazalo jedno istraživanje u kojem je sudjelovalo 79 parova. Naime, parovi koji su dijelili uzbuđenje zbog uspjeha jednog od njih imali su uspješniji brak.

Slušajte, nemojte samo čekati priliku da vi govorite
Iako se često govori da muškarci ne slušaju kada žena govori, ni žene nisu puno drugačije. Znanstvenici s Harvarda tvrde da parovi koji su puni pažnje jedno prema drugome zajedno ostaju na duge staze. Evo kako možete biti bolji slušač: budite partnerov odraz u ogledalu, suosjećajte s njim. Oduprite se potrebi da ga prekidate dok govori. Pokažite da imate razumijevanja.

Budite bliski s njegovim/njezinim prijateljima
Ovo ne podrazumijeva da ste dobri samo s njegovim/njezinim najbližim prijateljima, jer to se podrazumijeva. Znanstvenici savjetuju da trebate poznavati i biti bliski s partnerovim bliskim prijateljima s posla, dečkima s kojima igra nogomet... 'Uključite bračnog partnera u svoj društveni život, to je jednako važno kao i njegovo uvođenje u vašu obitelj', savjetuje profesor psihologije Kenneth Leonard.

Održavajte romantiku u spavaćoj sobi
I zadnje, ali ne manje važno – ostanite intimni u krevetu. Istraživanja su pokazala da mnogi parovi u braku nakon nekog vremena jednostavno izgube želju za seksom i nije jednostavno vratiti se u prijašnje strastvene faze. No, dokazano je da što češće 'to' radite, željet ćete 'to' još više.
Magazin.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.