subota, 20. listopada 2012.

Tajna sretnog braka


I sretni se parovi svađaju, međutim na drukčiji način. U svojoj knjizi Gottman daje primjer Olivije i Nathaniela koji su u sretnom braku. Planiraju se preseliti iz grada u predgrađe i među njima vlada napetost. Slažu se oko toga kakvu će kuću kupiti i kako će je urediti, ali ne mogu se složiti oko izbora automobila. Olivia želi kombi. Nathaniel želi terenac. Što više o tome pričaju, napetost je veća. I jedan i drugi podižu glasove. Svađaju se. Odjednom Olivia stavi ruke na bokove i, imitirajući njihova četverogodišnjeg sina, isplazi Nathanijelu jezik. Znajući što će Olivia učiniti, Nathaniel prvi isplazi jezik. I jedno i drugo se počnu smijati, a napetost među njima u trenutku se raspline.


Gottman je slično ponašanje primijetio u mnogim sretnim brakovima i dao mu je i ime: pokušaj pomirenja. To je naziv za izjavu ili ponašanje kojim supružnici, svjesno ili ne, spriječe da se negativnost u svađama otme kontroli te da dođe do fiziološkog preplavljanja. Pokušaj pomirenja može biti šala, osmijeh ili jednostavna isprika. Kad veza počiva na jakom prijateljstvu, supružnici postanu stručnjaci u korištenju pokušaja pomirenja. Prema Gottmanu, uspješnost takvih pokušaja pomirbe jedan je od glavnih faktora koji može predvidjeti uspjeh veze.

Sedam principa sretnog braka

Većina nas čula je ili izrekla stvari poput: na braku (ili vezi) treba raditi. No kako? Otkuda krenuti? Što čini dobar brak ili vezu? Na temelju svojih istraživanja sretnih i nesretnih brakova Gottman je prepoznao sedam principa na kojima bi trebala počivati svaka dobra veza.

-Kao prvo, kaže Gottman, emocionalno inteligentni bračni partneri su bliski i intimno se poznaju. Neprestano dijele detalje svojeg života. On zna kakve osjećaje ona gaji prema svom šefu i što je frustrira na poslu. Ona zna da je on umjetnička duša te sanja o tome da postane glazbenik.

-Emocionalno povezani parovi ne uzimaju se zdravo za gotovo i neprestano odvajaju vrijeme za to da saznaju što se trenutačno događa u životima njihovog partnera. Gottman to naziva „ljubavnim mapama“ te kaže kako će se parovi koji imaju detaljne ljubavne mape jedno o drugome puno lakše nositi sa stresovima u vezi.

-Jedan od preduvjeta dobre veze je i međusobno poštovanje i divljenje koje bi trebalo biti temelj bračnog prijateljstva. Iako su i sretni parovi ponekad frustrirani negativnim osobinama svojih partnera, uglavnom osjećaju da je njihov partner osoba vrijedna poštovanja i divljenja. Najbolji test za otkrivanje postoji li ta komponenta u braku, kaže Gottman, jest pitati parove kako gledaju na povijest svoje veze. U nesretnim vezama parovi često preoblikuju vlastitu povijest i gledaju na nju uglavnom u negativnom svjetlu – dok će u dobrim vezama partneri pričati o povijesti svoje veze sa smiješkom na licu. U čak 94 posto slučajeva parovi koji pozitivno gledaju na svoju prošlost imat će i sretnu budućnost.

-Odlika sretnih parova je i to što se svakodnevno okreću jedno prema drugome kako bi dobili emocionalnu potporu te prihvaćaju mišljenje i utjecaj drugoga. Partneri koji se mogu osloniti jedno na drugo u malim svakodnevnim stvarima, kaže Gottman, neprestano ulažu u zajednički emocionalni bankovni račun. Kad znate da vaš partner na poslu ima stresan dan te ga nazovete usred dana kako biste ga ohrabrili, stavljate polog na taj račun. Onima koji imaju mnogo pozitivne energije na tom računu, bit će lakše prebroditi probleme i izazove koje život nosi. Pomažući jedno drugome na male načine, kaže nadalje Gottman, učinit ćete mnogo više za svoju vezu nego da uplatite dvotjedni romantični odmor na Bahamima.

-I na kraju, dugoročna veza ne sastoji se samo od odgoja djece, dijeljenja kućanskih obveza i vođenja ljubavi. Ako imate zajedničku viziju svoje veze i života zajedno, zajednički unutarnji život koji se sastoji od malih rituala, snova i ciljeva, dat ćete svojoj vezi ili braku još jednu dublju dimenziju. Svaka obitelj, kaže Gottman, ima svoju mikrokulturu, koja ima svoje običaje (poput obiteljskog nedjeljnog ručka), rituale (poput čaše vina pri proslavi rođendana ili promaknuća) i mitove (priče koje par zajednički stvara o smislu svoje veze).
Sretni parovi poštuju i podržavaju snove svojeg partnera, njeguju zajedničke snove i ciljeve te njeguju atmosferu u kojoj svaki od partnera može izraziti vlastita stajališta. Kad razgovarate iskreno i s poštovanjem, stvarate zajednički smisao veze, a što više zajedničkog smisla vaša veza ima, bit će sretnija i bogatija.

-„Jedan od najtužnijih razloga za raspad braka je kad supružnici ne shvate vrijednost svoje veze dok nije prekasno“, kaže Gottman. „Prečesto se dobar brak uzima zdravo za gotovo umjesto da mu se da briga i poštovanje koje zaslužuje i očajnički treba.“ Na svakoj vezi se mora raditi bez obzira na to koliko dobra bila. Zašto ne početi još danas? Kako biste u ovom trenutku mogli pružiti potporu svojem partneru i razveseliti ga?
Izvor: sensaklub. hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.