subota, 25. kolovoza 2012.

Naučite živjeti zajedno


Najvažnija lekcija koju trebate naučiti ako započinjete zajednički život s nekim, je da kada počnete živjeti s nekom osobom morate započeti i razmišljati o njoj.


Po svojoj prirodi ljudi teže sebičnosti, od izbora kućanskih pomagala, pa drugih sitnica, biraju ih kako bi ugodili sebi, a ne drugome. Ipak, kada dijelite život s nekim, morate napraviti prostora za tu osobu, kao što ona mora napraviti prostora za vas.

Ključ je u izučavanju umjetnosti kompromisa. Postoji tanka linija između savitljivosti kako biste ugodili drugoj osobi, i prevelikog savijanja u kojem ćete se slomiti ili izgubiti svoju osobnost u procesu.

Većina žena naučila je kako za ljubav trebaju nešto žrtvovati, te stavljati druge na prvo mjesto. Potencijalna opasnost takvog razmišljanja je da se žena odriče svoje osobnosti i postaje nešto što nije. Da bi ugodila suprugu, ona se odriče svojih snova, želja i potreba. Gubi tako djelić po djelić sebe, a s vremenom i ono svoje najvrjednije. A dio te tragedije je da kada izgubite sebe, više nemate što ponuditi partneru.

Što bi prema tome bilo svinuti se dovoljno, ali ne previše? Morate sami sa sobom razjasniti koje stvari su vam bitne, a koje nisu. Koje su stvari oko kojih možete napraviti kompromis? Možda su to financije, možda više nećete moći toliko trošiti na kablovsku ili internet? Jednom kada shvatite kako se ne isplati svađati oko sitnica koje vam nisu bitne, imat ćete manje prepirki oko stvari koje su vam važne.

Dalje, morat ćete odlučiti tko radi one stvari koje ni jedno ni drugo ne želi. Npr. čišćenje kupaonice. Računi se moraju platiti. Netko mora ići u nabavku. Ako unaprijed odvojite vremena možete napraviti sustav koji će funkcionirati za oboje dobro. Naravno, to neće sličiti na sustav kakav je prakticirala vaša majka, ali važno je da nađete sredinu koja vama odgovara i potrebama vašeg suživota.

Uvijek će postojati stvari oko kojih se nećete složiti, ali na sreću to će biti sitnice.

yoforum.net

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.