nedjelja, 6. svibnja 2012.

Komentari koje treba prešutjeti

"Ostavi me na miru, to je previše stresno" rečenica je koja odbija bliske ljude, a "Ja to ne mogu..." najviše ubija vlastito samopouzdanje jer raste nepovjerenje u sebe
Nitko nije nevin u otrovnim komentarima jer svi ih, barem povremeno, izgovaramo iako zbog negativnih fraza redovito imamo više štete nego koristi. Osim sebi, negativnim komentarima naštetit ćete i svojoj obitelji i prijateljima. 


Problem je u tome što većina ljudi ne shvaća koliko su ozbiljne posljedice negativno nabijenih komentara, koje je bolje prešutjeti nego izreći. Nasreću, riječ je samo o navici koje se možete riješiti - baš kao i drugih štetnih navika. Nakon što iz rječnika izbacite sve negativne komentare, napravit ćete mjesta za pozitivne i poticajne koji podižu raspoloženje

Jedna od negativnih fraza koju treba izbjegavati je “ostavi me na miru”. Njome ćete samo odgurnuti od sebe one koje volite i koji vam žele pomoći te biti potpora. Umjesto da skrivate emocije, radije otvoreno razgovarajte o tome što osjećate i što vas zapravo muči. Ako sebi i drugima stalno ponavljate “ ma ja sam promašen slučaj!”, zadat ćete težak udarac vlastitu samopouzdanju. Ubrzo ćete početi i vjerovati u to da ste gubitnik. Zbog nepovjerenja u sebe doista ćete doživljavati neuspjehe i u situacijama u kojima ste zapravo imali sasvim realne šanse za uspjeh. Ako i niste uspješni baš u svemu, to vas ne čini promašenim slučajem.

Umjesto da stalno ponavljate kako ste gubitnik, radije recite sebi “ja to mogu” te se potrudite da u to i vjerujete jer vjera u sebe je preduvjet za uspjeh. Prekrižite i frazu “ne mogu se nositi s tim, previše je stresno”. Istina, neke su situacije zaista stresne, no nije istina da s njima ne možete izaći na kraj. Umjesto da se uvjeravate kako ne možete pronaći izlaz, recite sebi “problem je za mene izazov i neću odustati dok ne pronađem rješenje za to”.
"Ponosna sam na svoj uspjeh"

Otrovnim komentarima na račun svoje težine nećete otjerati kilograme nego muškarce jer njih privlače žene koje se dobro osjećaju u svojoj koži. Umjesto o višku kilograma, razgovarajte o napretku koji ste postigli na putu ka željenoj težini. Usredotočite se na zdravu prehranu i aktivnosti.
"Pa zašto to ne možeš shvatiti"

Kažete li to prijatelju usred žučnog razgovora, on će vas pitati isto. Promijenite pristup i recite “nadam se da možeš razumjeti kako stvari izgledaju s mog stajališta”.
Ne počinjite riječima "Ti nikada..."

Uprete li prstom u sugovornika, aktivirat će se njegov obrambeni mehanizam. Umjesto optužbe “ti nikad ne izneseš smeće”, recite “imam osjećaj da nisi zainteresiran da mi pomogneš u poslovima”. Time ste u središte stavili vas oboje, a ne samo jedno od vas.
"Stvarno mi je jako žao!"

Kada pogriješite, trebate se ispričati, no nema potrebe za pretjeranim i dugotrajnim ispričavanjem. Ako se zbog male pogreške ili propusta budete predugo osjećali loše, narušit ćete samopoštovanje. Budite tolerantniji prema sebi.

‘Smrtonosan’ zaključak

Priznavanje poraza prije no što ste stigli do cilja jamči neuspjeh. Radije “nikad neću uspjeti” zamijenite s “ja to mogu”.

Tapšanje po leđima

Osim prijateljima i kolegama ohrabrujuće komentare uputite i sami sebi jer i vama ponekad treba poticaj.

izvor www.relax-forum.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.