četvrtak, 19. travnja 2012.

Štednja toplotne energije


Termoizolacioni materijali

- U upotrebi je veliki broj različitih prirodnih i veštački dobijenih materijala koji se koriste kao termoizolatori. Najpoznatiji su: mineralna vuna (kamena ili staklena), stiropor, stirodur, poliuretanska pena, trska, proizvodi od slame i drvene strugotine, ovčija vuna, pluta i drugi.
- Sam vazduh je odličan izolator ukoliko sprečimo njegovo kretanje. Na tome se i zasniva svojstvo termoizolacionih materijala koje smo maločas naveli.
- Uticaj na zdravlje i okolinu, pored toplotnoizolacionih svojstava i cene, takodje treba da su faktori na koje treba da se obrati pažnja prilikom ugradnje. Osim toga, treba razmišljati eventualno još i o otpornosti na požar, jednostavnost ugradnje i vek trajanja.

Postavljanje toplotne izolacije

- Izolaciju je povoljnije postaviti na spoljačnju stranu zgrade. Time se sprečava pregrevanje zidova tokom leta, i rashladjivanje zidova tokom zime i pojave kondenzacije na hladnim površinama.
- Ukoliko je neki prostor predvidjen za povremeni boravak, izolacija se može postaviti i sa unutrašnje strane. Time se postiže brže zagrevanje prostorije. Medjutim, loša strana toga je što je veća mogućnost kondenzacije na hladnim površinama, pojava plesni na zidovima, vlage i slično.

Izolacija podova, plafona i potkrovlja

- Toplotnu izolaciju podova je potrebno uraditi kada se ispod prostorije nalazi negrejani prostor i kada je kuća ili stan na tlu
- Plafon je potrebno izolovati kada se iznad nalazi negrejani prostor, ili kada se stan ili prostorija nalaze na poslednjem spratu.
- Prilikom ugradnje termoizolacije u potkrovlju ispd krovne konstrukcije, strogo se mora voditi računa o tome da se termička izolacija dobro izoluje od vlage. Prisustvo vlage može izuzetno uticati na termoizolaciona svojstva u tu svrhu upotrebljenih materijala.

Prozori i vrata

- Gubici toplote preko prozora usled provodjenja toplote, usled lošeg zaptivanja i provetravanja mogu dostići i do 50% gubitka toplote.
- Značajna ušteda u odnosu na prozore sa jednostrukim staklom se upotrebom dvostrukim staklom za ustakljivanje sa slojem vazduha unutar stakala.
- Punjenjem prostora izmedju stakala i zamenjujući vazduh za neki od plemenitih gasova (argon ili kripton) i ugradnjom niskoemisionih stakala, moguće je smanjiti gubitak toplote i do 60%.
- Veoma je bitno da prozorska krila dobro zaptivaju, kako ne bi dolazilo do prodora vazduha (toplog ili hladnog) spolja.
- Vrata kao i prozori takodje mogu da prouzrokuju gubitak toplote. Ona moraju takodje da dihtuju celim obimom i da su napravljena od dobrog termoizolujućeg materijala.

(preuzeto sa majstorukuci.on.neobee.net)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.