četvrtak, 19. travnja 2012.

Neobična upotreba mlijeka


Mlijeko

Za svjež ukus zamrznute ribe - Ukoliko hoćete da riba iz zamrzivača ima svjež ukus kao da je tek ulovljena, isprobajte ovaj trik. Zamrznutu ribu držite u činiji sa mlijekom sve dok se riba ne odmrzne. Mlijeko će ribljem mesu dati odličan ukus.

Poboljšajte ukus klipu kukuruza - Ovo je psasvim jednostavan način da kuvani kukuru postane ukusniji i slađi. Dodajte 50 gr mlijeka u prahu u lonac s ključalom vodom prije nego stavite kukuruz kuhati.

Uglancajte predmete od srebra

Potamnjelo srebro vratit će svoj sjaj pomoću mlijeka u koje ste sipali nekoliko kapi sitćeta, potopite srebro 30 minuta a zatim operite toplom vodom i sapunicom i blago istrljajte mekom krpicom

Ublažite opekotine od sunca ili ubode insekata

Ukoliko ste pretjerali sa sunčanjem ili vas je ujeo insekt, poslušajte ovaj savjet. Pomješajte jednu mjericu mlijeka u prahu sa dve mjerice vode i dodajte malo soli. Tu smjesu utrljajte na bolna mjesta, a enzimi u sastavu mlijeka u prahu neutralizovaće otrov od uboda insekta i ublažiti bol na koži koja je pocrvenjela od sunca.

Napravite masku za lice

Napravite gustu smjesu od 50 g mlijeka u prahu i vode. Nanesite debeo sloj ove smjese na lice, ostavite da se poptuno osuši, a zatim isperite toplom vodom. Vaše će lice zablistati svježinom.

Bijela kupka

Naoravite raskošnu kupku, bez hemijskih preparata. Ubacite 100 g mlijeka u prahu u toplu kadu, jer je mlijeko poznato kao sredstvo za omekšavanje kože.

Očistite lakovanu kožu

Na lakovanu kožu nanesite malo mlijeka, ostavite ga da se osuši i istrljajte mekanom krpom.

Uklonite mastilo sa odjeće

Da biste uklonili mrlje od mastila sa svoje šarene odjeće, dovoljno je da je potopite u mlijeko. Ostavite da odstoji preko cijele noći i narednog dana operite na sasvim uobičajen način.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.