četvrtak, 19. travnja 2012.

Neobična upotreba krompira

Krompir

Izvucite višak soli iz supe - Ako presolite supu, isjecite nekoliko krompira na krupne kriške. Ubacite ga u lonac sa supom dok je još na šporetu. Kad omekša, nakon 10 minuta, izvadite krompir koji je upio višak soli.Ne bacajte ga, napravite malo krompir salate.


Očistite mrlje na rukama - Vaša omiljena supa od šargarepe kuha se na šporetu, ali su zato vaše ruke i prsti poprimili narandžastu boju. Mrlje od šargarepe ili bundeve koje se teško skidaju uklonićete tako što ćete ih istrljati krompirom.

Skinite polomljenu sijalicu - Ako vam se prilikom zamjene sijalica na noćnoj lampi polomi u ruci, a navoj ostane unutra, isključite lampu, zatim isjecite krompir po širini i zabodite ga u polomljenu sijalicu. Na taj način ćete lako odvrnuti i izvući navoj.

Vratite sjaj srebrnom escajgu - Kada vam nestane sredstva za poliranje srebrenine, a desi vam se da je iznenada morate upotrijebiti, skuhajte nekoliko krompira (koje kasnije možete upotrijebiti i za nešto drugo) pa u vodu u kojoj je skuhan krompir spustite srebrninu i pustite da odstoji sat vremena. Zatim je izvadite i operite. Ponovo će biti sjajna kao i poslije sredstava za čišćenje.

Uvijek čiste skijaške naočare - Ukoliko ne vidite dobro drveće i druge skijaše kroz naočare dok se spuštate niz skijašku stazu, utrljajte svijež krompir u stakla prije ulaska u žičaru i spust će biti kristalno jasan.

Protiv podbuhlih očiju - Ko voli kada ujutro ustane i pogleda podbuhle oči? Kratko držite kolutove hladnog krompira na očnim kapcima i otok će splasnuti.

Istrijebite gliste iz sobnih biljaka - Kada gliste napadnu korijenje vaših kućnih biljaka, isjecite kolutove svježeg krompira i stavite ih oko osnove biljke kako biste privukli gliste. Štetočine će izaći na površinu da bi pojele krompir pa ih se tada možete lako riješiti.

Napravite ukrasni pečat - Pečet je odlično sredstvo za pečatiranje i ukrašavanje čestitki i koverata. Krompir isjecite po širini. Izrezbaride željenu šaru, a zatim ga utisnite.

Nahranite mladi geranijum (minđušicu) - Svjež krompir daće mladom geranijumu sve hranjive sastojke koji su mu potrebni. Izrežite rupicu na krompiru. Provucite korijen geranijuma kroz rupicu, zatim ga zasadite zajedno sa krompirom.

Pričvrstite cvijetni aranžman - Ako imate mali cvijetni aranžman i želite da vam stoji čvrsto i stabilno, a nemate pri ruci pjenu za cvijeće, upotrijebite tom prilikom jedan veliki krompir.Prepolovite ga po dužini i položite presječenom stranom nadole. Izdubite rupe u koje ćete kasnije zabosti cvijeće.

Osvježite stare iznošene cipele - Ukoliko su stare cipele isuviše izgrebane i glancanje kremom im ne može povratiti sjaj, ali su toliko lijepe i udobne da ih se ne želite riješiti, prepolovite krompir, istrljajte cipele, ispolirajte ih i izgledaće i ljepše i sjajnije.

Napravite toplu ili hladnu oblogu - Krompir dobro drži toplotu ili hladnoću. Kada vam je potrebna topla obloga, skuhajte krompir, umotajte ga u peškir i nanesite na željeno mjesto. Skuhani kropmir ohladite u frižideru ukoliko vam je potrebna hladna obloga.

domaci.de 

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.