ponedjeljak, 16. travnja 2012.

Kako poboljšati pamćenje?


1. Poboljšajte svoju memoriju
U staroj Grčkoj oratori (pjesnici) su napamet znali izrecitirati i do 10 000 citatata.
Koja je bila njihova tajna? – Takozvana mnemotehnička metoda. Evo kako ta metoda funkcionira.
Naprimjer, kako biste zapamtili listu za shopping , zamislite kako ulazite u prodavaonicu. Koristite se natuknicama sa svog popisa kako biste bolje vizualizirali kupnju u svome umu. Zatim kada za stvarno uđete u trgovinu mentalno vraćajte svoje prizore korak po korak kako biste pronašli sve stavke sa vašeg popisa.

2. Čitajte bolje i bržeTečajevi brzoga čitanja nude formu koja nije usmjerena na razumjevanje ili zadržavanje znanja. Najbolji način kako biste poboljšalji tempo čitanja je vrlo jednostavan – čitajte puno i čitajte iz užitka. 2001. godine provedena je studija u kojoj je dokazano da ako sadržaj koji čitate u vama budi interes i zanimanje, to pospješuje brzinu čitanja za 87 posto i brzinu razumjevanja pročitanog za 33 posto.

3. Razmišljajte na glas
Jeste li ikada primjetili kako djeca razmišljaju na glas kada nešto rade (npr.: “Još sam jedan lego i moja tvrđava je gtova”). U knjizi ”Mind Hack”, Tom Stafford i Matt Webb nazivaju to samoinstrukcijom. Samo naprijed bez ustručavanja. Vaši rezultati će govoriti sami za sebe.

4. Starost mozga
Igrajte igrice. To je vrlo učinkoviti način na koji možete saznati kako vaš mozak funkcionira. Igrice su obično vrlo zabavne i izazovne, tako da vam neće biti dosadno, a ujedno ćete vježbati mozak. I još nešto, za igrice nikada niste prestari jer vi ”vježbate” mozak.

5. Uredno spavajte
Dnevno nam je potrebno 7 sati sna. Držite se redovnog rasporeda dizanja čak i vikendom, jer je to bitno za prirodan ritam vašeg organizma.

6. Ujednačeno se hranite
Prehrana mora biti bogata vitaminima i mineralima te ugljikohidratima. Minimizirajte šećer i alkohol te umjetne dodatke. Nemojte preskakati doručak, ne preskačite večeru ali jedite najmanje tri sata prije spavanja. Jedite polako i samo onoliko koliko vam je potrebno.

7. Vježbajte
Ovdje se ne misli samo na znojenje satima u teretani. Izaberiti vrstu vježbanja koja vam najviše odgovora, bila to joga ili trčanje po susjedstvu. Važno je imati rutinu.

8. Imajte pauzu
Uzmite pauzu na poslu – to je OK! Vaš mozak treba odmor. Uvedite raznolikost, nemojte gledati televiziju četiri sata u komadu. Nadomjestite to vrijeme čitanjem, vježbanjem ili druženjem. Ako je ikako moguće, organizirajte se na ovaj način, vrijedno je toga.

9. Imajte društveni život
Budite otvoreni i opušteni. Nemojte toliko žuriti kroz dane kako ne biste prepoznali lica vama inače dragih ljudi. Također, dajte malo sebe i drugima, budite ljubazni prema blagajnici u trgovini, nasmijte druge ljude. Ovako gradite svoje samopouzdanje, što pak gradi vašu sreću.

10. Strah je ubojit za mozak
Usredotočite se na izazove koji vam se nude, a ne na probleme. Prepoznajte kada sami sebe blokirate, kada oklijevate preuzeti inicijativu zbog strahova koje ste si sami stvorili.
Ako su vaši strahovi neopravdani i neutemeljeni, odbacite ih i krenite u akciju!

yuforum.net

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.