četvrtak, 2. veljače 2012.

Znakovi krize u braku

 Voljeli su se i živjeli sretno do kraja života… Tako nekako završavaju bajke koje nam je čitala mama dok smo bili mali – i tako nekako nastojimo i mi živjeti, jednom kad napokon pronađemo svojega princa ili princezu. Ali kako to već obično biva, život i bajke ne teku i ne završavaju na isti način.

Najčešći znakovi krize u braku.
1. znak problema u braku: stalne svađe
Kad smo ranije pisali o svađama i braku, rekli smo da poneka razmirica ne mora uopće biti loša. Čak naprotiv, ponekad je to prilika da malo "provjetrite" svoj brak. Izbacite iz sebe ljutnju, jasno (pa i glasno, ako ne ide drugačije) s vremena na vrijeme partneru dajte do znanja što vas u njegovom ponašanju smeta.

Ali sada govorimo o nečem drugom: o svađama kojima nije cilj rješavanje problema, nego služe samo da povrijedite partnera i da mu vratite milo za drago, da se osvetite za neku raniju uvredu.

Razmislite na trenutak i odgovorite iskreno (sami sebi): kako i zbog čega vi započinjete svađu? I kad svađa prestane, kako se osjećate: da li vam je drago što ste napokon iskreno razgovarali, ili vam je žao što partneru niste usput bacili lonac u glavu? Ovo prvo nije znak krize u braku; ovo drugo bi već moglo biti.

2. Šutnja – nedostatak komunikacije – kad ima slike, a nema tona

Ovo je nekako obrnuto od čestih svađa, a s druge strane opet jednako simptomatično za brak u krizi. Ako jedan od partnera odustane od verbalne borbe i pokušaja da spasi brak, vjerojatno će se povući u sebe jer ionako smatra da toj vezi nema spasa.

Takva tišina je zarazna i nezaustavljivo se širi među vama: s vremenom partneri prestaju pričati o problemima, pa nakon toga o standardnim temama i obavezama, dok na kraju ne shvate da zapravo žive dva paralelna i neovisna života. Ako pitate nas, između svađa i ovakve tišine ipak bismo odabrali galamu: ljutnja je barem znak da je partnerima još uvijek koliko – toliko stalo do spašavanja veze!

3. Laganje u braku – kad se veza pretvori u veliku laž

Ovdje (još uvijek) ne govorimo o nevjeri i lažima kojima partneri nastoje prikriti prevaru u braku. Ne, sada govorimo o lažima kojima izbjegavamo neugodne teme – a takvih je s vremenom sve više. On želi subotu navečer provesti s prijateljima, a ona osjeća da će iskočiti iz kože ako ne kupi nove cipele; ali to ne žele priznati, nego smišljaju maštovite laži da zametu tragove za sobom.

Ovakve laži s vremenom postaju sve veće, kao gruda snijega koja se kotrlja niz brijeg, sve dok ne otkrijete da više zapravo i ne poznajete partnera. A kad se laži napokon razotkriju, nestat će povjerenje bez kojega je onda nemoguće sagraditi čvrstu vezu.
Želite li znati je li vaš brak u krizi? Prebrojite laži koje ste čuli od partnera, ili ste ih vi podvalili njemu.

4. Fizičko udaljavanje – ili: draga, opet večeras idem van sa društvom, ili radim duže, ili moram obaviti nešto

Jedan od najsnažnijih znakova krize u braku je fizičko udaljavanje. Ako vaš partner izmišlja najnevjerojatnije razloge ne bi li nekako izašao iz kuće i proveo vrijeme s nekim drugim (još uvijek ne pričamo o prijevari!), vjerojatno biste trebali razmisliti o tome kako se razvija vaš brak.

Naravno da postoje ljudi kojima treba nešto više "zraka" i koji traže više prostora samo za sebe, ali pitanje je da li isto osjećaju oba partnera? Ako se po ovom pitanju slažete, nema problema; ali ako se vaše potrebe jako razlikuju, velika je vjerojatnost da će ta nekompatibilnost s vremenom postati generatorom novih sukoba i sve vas više udaljavati jedno od drugog.
izvor: www.sretneveze.com


Više o ljubavi, ženama i muškarcima možete pročitati na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.