utorak, 7. veljače 2012.

Kome teže pada prekid?

Nova studija, objavljena u časopisu ’Journal of Health and Social Behavior’ pokazala je da su muškarci mnogo osetljiviji nego što žene pretpostavljaju. Istraživanje je obuhvatilo 1,611 ispitanih žena i muškaraca, starih između 18 i 23 godine, koji nikada nisu bili u braku.

Istraživači su otkrili da, kao što se i pretpostavljalo, žene nakon raskida postaju depresivnije. Međutim, muškarci prođu kroz različite stepene patnje.

Vođa istraživanja, sociolog dr. Robin Simons sa ‘Wake Forest’ univerziteta kaže da je i sama iznenađena rezultatom. Poznato je da su kod starijih parova oba pola prolazila kroz stres kada dođe do teških trenutaka. Ali mlađi muškarci su drugačiji, kaže doktorka Simons, jer imaju ‘tanju kožu’.

‘Današnji momci su osetljivi u vezama. Tenzija i sukobi su štetniji po njih nego po žene’ kaže Simonsova. Ona kaže da nakon raskida muškarci neće priznati da su depresivni, već će povećani nivo stresa pokazati tako što će preterivati sa porocima.

Dr. Simons takođe navodi da su žene postale emocinalno snažnije nego ranije, i to objašnjava ženskim prijateljstvima. Naime, muškarcima je glavni izvor intime upravo partnerka, a kada se ta veza prekine oni ostaju bez podrške. Sa druge strane, žene imaju jake veze sa svojim prijateljicama, što je značajna ‘mreža za spasavanje’ kada stvari u vezi postanu loše.

Simonsova takođe objašnjava da su novi bračni trendovi usmerili mlađe generacije.

‘Današnji mladi ljudi su odrasli u kulturi razvoda. Čak iako se njihovi roditelji nisu razveli, roditelji njihovih prijatelja sigurno jesu. Oni znaju da su intimne veze krhke. Njihovi očevi verovatno zavise od mamine plate’ odgovara Simonsova na pitanje šta se to promenilo u vezama.

izvor: www.dodirnime.com
Više o ljubavi, ženama i muškarcima možete pročitati na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.