četvrtak, 2. veljače 2012.

Isplati li se ostati u lošemu braku ili u lošoj vezi?

Loš brak
Život je jednostavno prekratak da bismo ga proveli u mučnoj atmosferi, u strahu ili bijesu, mrzeći i proklinjući partnera. I čekajući da se stvari nekim čudom promijene na bolje.
Loš brak je jednostavno muka, i točka!Isprike u stilu "ne želim se razvesti radi djece" obično su mazanje očiju – svojih ili tuđih, sasvim je svejedno. Moji se nesretni roditelji jednostavno nisu mogli smisliti, mrzili su se desetljećima i tu mržnju sasvim jasno pokazivali, ali se svejedno nisu razveli "zbog djeteta" - u ovom slučaju zbog mene. Eh, da su se barem sjetili mene pitati što mislim o svemu...
Uvjereni da brak mora biti loš i da se ne isplati popravljati ono što je po definiciji nepopravljivo, ostali su zajedno i po inerciji nastavljali sa svojim tužnim suživotom.
Ne isplati se šutjeti, ali se isplati boriti za bolji brak
Sad kad smo napokon otkrili odgovor na ovo vječito pitanje, i ako ste već obukli kaput pa krenuli podnijeti zahtjev za razvodom - onda vas ipak moramo zaustaviti.
Jer do sad ste čuli samo polovicu priče, onu u kojoj vam govorimo da se ne isplati ostati u lošemu braku AKO NE MISLITE UČINITI NIŠTA. Ali nije svaka loša veza izgubljen slučaj! Ako ima ikakve nade, ako u vama ima dovoljno strpljenja i dovoljno snage, onda znajte da se za spas nekih brakova ipak vrijedi boriti - a mi se od svega srca nadamo da je i vaš među njima.
Ako ne mislite puštati stvari neka teku dalje po svome, i ako procijenite da za vašu vezu još ima izgleda, onda krenite u akciju! A tek kad konačno i definitivno odustanete od borbe, tek onda pokupite svoje stvari i krenite svatko na svoju stranu.

Preduvjeti da biste spasili brak
Na žalost, za spašavanje braka neće biti dovoljno samo poželjeti da stvari krenu na bolje: tu postoje neki preduvjeti koji će vam reći isplati li se zaista boriti i postoje li realne šanse da se nešto promijeni. Pa evo o čemu se radi:
1. Morate istinski željeti spasiti brak. Možda vam se ovaj uvjet čini smiješnim – pa da ne želite popraviti nešto, zar biste uopće čitali ovaj tekst? Ali stvar uopće nije banalna, jer pod popravljanjem braka ne mislimo na mijenjanje partnera (odnosno samo njega), nego na mijenjanje baš SVEGA što ne valja u vašem odnosu. Ako to podrazumijeva i neke VAŠE postupke, onda ćete se i vi morati prilagoditi. Jeste li zaista spremni na to?
2. Mora postojati mogućnost da doprete do partnera. Možete li još uopće razgovarati s partnerom? Da li ga zanima što mu želite reći? Da li uopće shvaća da ovakav brak nije jedini moguć, da postoje i bolji odnosi i bolji načini da provedete godine zajedno? Ovo je važan preduvjet, jer brak možete spasiti samo zajedno: ako jedan gradi, a drugi ruši, tada će unatoč silnom trudu ostati samo hrpa ruševina i neuspjelih pokušaja – a prije ili kasnije, od toga će se umoriti i onaj konstruktivni partner. I na kraju dići ruke od svega.
3. Morate znati kako doći do partnera. Čak i ako prethodni uvjet nije zadovoljen, odnosno ako vaš mrgodni partner nije raspoložen da pripomogne u popravljanju veze, svejedno postoje neki "zaobilazni" načini. Ali to su već složenije lekcije do kojih ćemo tek doći! Odmah da vas upozorimo - ne radi se o nikakvom instant-rješenju koje će vas zbližiti preko noći.
4. Mora postojati takva situacija/okolina koja će vam dozvoliti da se prihvatite popravljanja braka. Ovaj uvjet bit će manje važan ako su zadovoljeni svi prethodni, ali ako za promjene niste raspoloženi vi, ili vaš partner, i još ako ne znate razgovarati - onda će neprijateljska okolina biti onaj posljednji detalj koji će ubiti i zadnju priliku da nešto popravite. Pod okolinom inače mislimo na ljude koji vas okružuju – na "prijatelje" i brzoplete savjetodavce, na životne uvjete, na mračne tajne iz prošlosti koje iznenada iskoče na vidjelo... Ukratko - na sve ono što bi vas moglo dodatno oneraspoložiti i natjerati vas da prebrzo izgubite strpljenje!

Ne može se spasiti svaki brak... Ali možda se vaš ipak može?
Eto, dragi naši čitatelji, sad znate zašto na isto pitanje ne odgovaramo svima isto: u nekim slučajevima jasno nam je da je okolina glavni uzrok sukoba zbunjenog mladog para, u drugima pak vidimo da je komunikacija između partnera strašno narušena , a kod nekih je pak jasno da čak ni onaj koji postavlja pitanje nije zainteresiran za opstanak braka. Pa što onda da takvima odgovorimo?
Bilo kako bilo, u lošem braku se ne isplati ostajati, ako ne mislite ništa poduzimati da ga popravite i pretvorite u bolji odnos. Ali ako se namjeravate boriti, ako smatrate da imate izgleda i da još nije sve izgubljeno, onda vam želimo svu sreću i podržavamo vas u takvome naumu. Ne čekajte da se samo od sebe dogodi čudo!
Pri tome imajte na umu da nema nikakvih garancija u uspjeh, odnosno da je moguće da se sav trud na kraju pokaže uzaludnim. Ali čak i ako se na kraju tako poslože karte, bit će vam barem lakše razići se jednom kad budete sigurni kako ste napravili sve što je bilo u vašoj moći da spasite brak ili vezu. Pa i mirna savjest nešto vrijedi!
izvor: www.sretne.veze.com


Više o ljubavi, ženama i muškarcima možete pročitati na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.