četvrtak, 19. siječnja 2012.

Zašto se udati?

Od pamtivjeka muškarci idu u lov, a žene uređuju dom. Ipak, koliko žarko se želimo ugnijezditi.
Tan tan tan tan, tan tan tan tan…tan tananana tana na na na…. Da li noćima sanjate kako koračate prema oltaru u bijeloj haljini, svi gledaju u vas, a kad se odabranik okreće prema vama, vi se iznenada probudite…
 
Od malih nogu pune nam glavu kako je vjenčanje predivan događaj gdje su svi sretni i veseli. Brak počnemo gledati kao ples, kolače i bijelu haljinu. Ponekad ne znamo u što se zapravo upuštamo, samo znamo da se to treba obaviti.

Često puta čujemo, "ajoj udajem se jer smo već dugo skupa" ili "ma mama me već muči kad ćemo i slična pitanja". A zašto se zapravo želimo udati ostaje otvoreno pitanje. Najljepši odgovor je ljubav i osoba vašeg života, a ne kolači meso i rodbina.

A ako slučajno nemamo pretendenta na prijestolje muž, nakon dvadesetih to je već problem. Ne u potpunosti nama samima već društvu koje nam stavlja pritisak. Nakon nekog vremena možda i pokleknemo pred pitanjem Kada se ti misliš udati? I sami sebi postavimo to isto pitanje.

Gospođa Udana i gospodin Oženjeni

Tada počinju problemi. Svaki muškarac je potencijalni, pa makar onaj koji kupuje mlijeko u trgovini ispred vas i svaka vjenčanica u izlogu je baš savršena za vas. Prijateljice se dijele na udate i neudate, a vama postaje problem vraćati se u prazan stan.

Možda tu treba zastati prije nego prekoračimo u potpuno drugačiju osobu nego što jesmo. Otvoriti oči i zapitati se što znači papir s potpisom gđa Udana i gospodin Oženjeni. Koja korist ako nismo sami u stanu, jer kad nema ljubavi kao i da jesmo. Ni jedan papir ne gori dovoljno dugo da bi nas grijao noćima.

Bračna terapeutkinja Melita Stipančić objašnjava kako se današnje poimanje braka u potpunosti promijenilo od onog prijašnjeg.

- Nije više problem brzo ulaziti u brak, jer razvod nije više sramota. Danas si ljudi daju veću slobodu napustiti bračnu zajednicu koja ih više ne zadovoljava, - dodaje Melita.

Razvedena ili singl?

Žena ako je razvedena dosta puta smatra se iskusnom, a ona koja nije udana zbunjenom. Ipak, bilo bi lijepo razbiti predrasude, ne pretjerano generalizirati te svaku ženu gledati kao individuu koja sama može odlučiti da li želi prsten na ruci.

- Ono poznato ”dok nas smrt ne rastavi” u 21.-om stoljeću se može preoblikovati u ” dok ide ide ”, a ulazak u brak se smatra svojevrsnom avanturom. Širi se trend ka brzom zadovoljenju potreba, bez ulaganja vremena i energije u izlječenje braka, - kaže Melita Stipančić

Brak je šlag na torti jednoj zreloj ljubavi, a ne rezultat kompleksa uvjetovanim ponašanjem okoline. Šetanje do oltara, uz zvuk klavira i bijelu haljinu lijepo je sanjati samo kad znamo da je čovjek koji nas čeka na dnu crkve onaj kojeg zaista volimo.
izvor: www.she.hr

Više o ljubavi, ženama i muškarcima možete pročitati na:


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.