petak, 13. siječnja 2012.

Koliko dobro poznajete partnera?


Parovi s dugim stažem se slabije poznaju od mladih golupčića.
Većina smatra kako se parovi s nekoliko desetljeća 'staža' najbolje poznaju, no rezultati 'na terenu' pokazali su drugačije. Naime, jednim je američkim istraživanjem ustanovljeno kako osobe koje su duže vremena zajedno teže pogađaju preferencije svoje bolje polovice nego osobe koje su u vezi kraće od njih.

Tako se 'starija skupina' sastojala od osoba starih između 62 i 78 godina koje su prosječno zajedno 40 godina i 11 mjeseci. Ispitanici 'mlađe skupine' bili su stari između 19 i 32 godine i zajedno su prosječno dvije godine i jedan mjesec. Svi su stariji parovi živjeli skupa, dok je samo 39 posto mlađih parova činilo jedinstveno kućanstvo.Svaka je osoba u paru pitana koliko voli određenih 40 jela, 40 filmova i 38 dizajna čajnih kuhinja, a osobe su također dale odgovor na pitanje što misle koliko se te iste stvari sviđaju njihovim partnerima.

Za pretpostaviti je kako osobe koje su zajedno provele 40 godina znaju koje je omiljeno jelo njihovog supruga ili njihove supruge, no to nije bio čest slučaj. Oni su znatno lošije znali što se više dopada njihovim boljim polovicama i to u sve tri kategorije. Informacije koje su bitne na dnevnoj bazi za funkcioniranje jednog para, koja jela vole, a koja ne vole, bila su predmetom najveće razlike u odgovorima starijih partnera.

Autor studije Peter Todd ponudio je par objašnjenja: stariji parovi ne primjećuju toliko da se preferencije njihovih partnera mijenjaju s godinama i vjeruju da vrlo dobro znaju što njihova bolja polovica voli, a što ne voli. Također, nakon 40 godina braka ili zajedničkog življenja, većina parova smatra kako su njihove veze čvrste i u manjoj će mjeri obraćati pažnju jedno na drugo.''Ljudi koji su dugo zajedno znaju jako puno jedno o drugome (valjda). To je jako velika količina informacija i vrlo se lako izgubiti u njoj. Sigurno bi im bilo puno lakše odgovoriti na pitanje što njihov partner voli jesti umjesto koje mu je najdraže jelo. Nadalje, ta se informacija s vremenom mijenja - pa kao što smo napisale u svom prvom članku 'Je li komad stvarno komad?': 'Upoznavanje je proces. Može trajati cijeli život i zato provjerite je li ono što vidite zaista tako. I to ne samo na početku, već redovito tijekom odnosa jer se svi mijenjamo pa je povremeno potrebno updateat sliku. I uživajte dalje u plesu upoznavanja'', komentirale su Jasna Vuljević i Jasmina Bjelica, coachevi i trenerice za odnose, čije članke imate priliku čitati i na Ordinaciji.

Ordinacija.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.